Szmogos, ködös idő, növekvő légúti panaszok - humánmeteorológia

Párás, ködös idő várható a következő napokban, mely nemcsak a közlekedésben okozhat fennakadásokat, hanem kedvez a légköri szennyezőanyagok feldúsulásának is. A jelenlegi számítások szerint csütörtökön markáns időjárás-változás következik, mely főként a szívbetegeket terhelheti meg.

Kedden gyenge hidegfronti hatás várható. Tartós ködfoltokra számíthatnak a közlekedők az északkeleti és a középső országrészben, ezért akik hosszabb útra indulnak, számoljanak a szokásosnál hosszabb menetidővel, és a rossz látási viszonyok miatt iktassanak be több pihenőt. A fronthatás és a sokéves átlaghoz képest enyhébb hőmérsékletek miatt fejfájós panaszokkal küzdhetünk, bőséges folyadékfogyasztással enyhíthetünk a panaszokon. A nyugati országrészben élők hangulatán pár órás napsütés is javíthat.

A légszennyezettség szintje és a szálló por koncentrációja közepes szintet ér el a levegőben, és a következő napok nyugodt, párás, ködös időjárása miatt a levegőminőség fokozatosan romlani fog. Elsősorban az északkeleti nagyvárosokban számíthatunk arra, hogy az értékek megközelítik az egészségügyi határértéket. A szennyezett levegő fokozza a légúti betegségekben szenvedők és az asztmások panaszait, de az egészséges embernél is nyálkahártya-irritációt, könnyezést, köhögést, légzési nehézségeket válthat ki. Ezért ajánlott az időseknek, kisgyermekeknek és a légúti panaszokkal küzdőknek a forgalmasabb helyeket elkerülni a következő napokban.

Szerdán szintén gyenge hidegfronti hatás várható. Erősen felhős időre van kilátás, és a fényhiány lehangoltságot, rossz közérzetet eredményezhet. A hét második felében markáns változás várható, melyre nem árt már előre felkészíteni a szervezetünket. A hidegfrontra érzékenyek fogyasszanak több tejterméket, növeljék a magnézium és kalcium bevitelt.

Csütörtökön hidegfronti hatás várható, lehűlés kezdődik, a hét végére visszatér a tél. Ez a hirtelen változás főleg a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket terhelheti meg. Görcsös panaszok erősödését is tapasztalhatjuk. A szívbetegek ezen a napon kerüljék a megterhelő fizikai munkát, pihenjenek többet, fogyasszanak könnyen emészthető ételeket. A fejfájásra hajlamosak borsmenta tea fogyasztásával enyhíthetnek a jelentkező tüneteken.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.