A szezon eddigi leghidegebb hajnala volt

Az idei őszön még nem süllyedt olyan mélyre a hőmérő higanyszála, mint kedden hajnalban. A hivatalos mérések szerint Zabaron volt a leghidegebb.

Szeptember 1-e óta csak néhányszor fordult elő, hogy fagypont alá süllyedt volna hajnalban a hőmérséklet. A hétvégén azonban nagyot fordult az időjárás, markánsan megváltozott a helyzet. Már hétfőn is -0,2 fokot mértek Zabaron (OMSZ adat), keddre virradóra pedig -2,3 fokig csökkent a hőmérséklet. A hidegrekord viszont nem dőlt meg, az erre a napra vonatkozó érték -4,4 fok, amit szintén Zabaron mérték, még 2002-ben. Mindez annak volt köszönhető, hogy vasárnap egy markáns hidegfront érte el a Kárpát-medencét, mely mögött 8-10 fokkal hidegebb levegő áramlott térségünkbe. 

Az ICI Interaktív Zrt. mérőhálózatának műszerein is megjelentek reggelre a negatív értékek: Aggteleken -0,7 fokot mutatott hőmérőnk kedden 7 óra körül. Az érkezett hideg levegőnek van utánpótlása, még napokig marad az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő, és egyes körzetekben továbbra is gyengén fagyhat akár 2 méteren is. Ezekben az időkben nagyon könnyen megfázhatunk, gondoskodjunk a réteges, vastagabb öltözetről most már nagy szükség van a kabátra, valamint a sál is jól jöhet.

Emellett a szervezetünknek is nagy szüksége van a vitaminokra: fogyasszunk friss citrusféléket, magas C-vitamin tartalmú ételeket, a csipkebogyó teája és lekvárja különösen sokat tartalmaz ebből a vitaminból. Megfázás esetén a mézes tea is nagy segítség lehet.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.