Sokfelé esett az országban

Vasárnap estétől egyre többfelé alakult ki csapadék az érkezett hidegfront hatására, ami még zömmel eső formájában hullott. Ma már egyre inkább havas eső, hó várható.

Hosszan átszelte Európát az a hidegfront, amely vasárnap este és hétfőn hazánk időjárását is meghatározza. A front vonala vasárnap kora délután nagyjából a Baltikumtól Lengyelországon át az osztrák-német határ és az Alpok mentén egészen a Pireneusokig húzódott, 4-5 óra magasságában már elérte a Bécsi-medencét és a Kisalföldet, majd tovább haladt kelet felé.

A front mentén többfelé esett az eső, havas eső, hó. Hazánkban a délután második felében kezdődött a csapadékhullás, előbb a Dunántúl északi felén alakult ki egyre többfelé eső, majd másutt is nagyobb területen kezdett esni, az Északi-középhegység térségében pedig a hó szállingózott. Az éjszaka folyamán tovább terjedt a csapadékzóna.

Csapadékra még hétfőn is több helyen van kilátás, főként a Dunától keletre és a Dél-Dunántúlon, és egyre inkább szilárd csapadékba (havas esőb, hóba) vált a csapadék. Ez az 1, 6 fokos csúcsértékek mellett általában olvadni fog, csak a hegyekben gyűlhet össze némi hó.

Vasárnap délután a hőmérő higanyszála a 11 fokot is meghaladta az Alpokalja térségében, az ICI Interaktív Meteorológia körmendi állomásán, és a Balaton környékén is több helyen 10 fokon tetőzött, míg északkeleten (Aggteleken) egész nap kevéssel fagypont alatt maradt a hőmérséklet. Az előttünk álló hét második felében a jelen számítaások szerint erőteljes melegedésre van kilátás, és nem lesznek ritkák a 10 fok feletti csúcsértékek a Dunántúlon.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.