Salgótarjánban mértük a legtöbb csapadékot

Szerda este érte el térségünket az a hidegfront, mely hosszú idő óta végre országszerte mérhető mennyiségű, többfelé pedig jelentős csapadékot hozott.

Szerdán este nyugat felől egy markáns hidegfront érte el a Kárpát-medencét. A front előtt keleten a labilis levegőben többfelé alakultak ki heves záporok, zivatarok, melyek néhol komoly felhőszakadással párosultak. Az ICI Interaktív Zrt. kihelyezett mérőműszerei közül a salgótarjáni mérte a legtöbb csapadékot. A szerda délutáni, prefrontális zivatarral együtt 24 óra alatt (csütörtök délutánig) több mint 33 mm eső esett, amely végre valamelyest enyhített a térséget sújtó aszályon is.

A hidegfront mögött megerősödött a szél is. Szélmérőink többfelé mértek viharos széllökéseket, Szentendrén például 76 km/h-s széllökést regisztrált a műszer még szerdán. Ezt követően csütörtökön is maradt a nagyon erős légmozgás, és már a keleti országrészben is viharos lökések kísérték az északnyugati szelet. 

A lehűlés mértéke is drasztikusnak mondható: csütörtökön a keleti országrészben 13, 16, míg a Dunántúlon 6, 10 fokkal mutattak alacsonyabb értekeket a hőmérők, mint egy nappal korábban. A markáns hidegfront péntekre már elhagyta a térséget, a levegő viszont a sok napsütés ellenére is az évszakhoz képest több fokkal hűvösebb maradt.

A folytatásban lassú melegedés kezdődik, a jelenlegi számítások szerint pedig a jövő hét közepére visszatérhetnek a nyáriasan meleg napok.

Őzlábgomba - Az eső után többfelé elkezdtek nőni a gombák

Fotó: Kovács Henrik

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.