Sűrű köd gátolta a melegedést Szentgotthárdon

Az elmúlt két reggel reggelen sűrű köd képződött Szentgotthárdon, ami csak a déli órákban engedett szabad utat a napsugaraknak.

Szentgotthárdon mind ma, mind szerdán sűrű köd alakult ki a keddi bőséges csapadékhullást követően.  Szerdán a köd, illetve a belőle kialakult ködfelhő a déli órákig megmaradt, és ma is sokáig ellenállt a Nap sugarainak.

A köd felszakadása csütörtök délelőtt:

A köd felszakadása szerda délelőtt:

A köd lényegében egy apró, lebegő vízcseppecskék álló rétegfelhő, amelynek alapja a talajfelszínt érinti, benne a látástávolság 1 km alá csökken. Az ősznek ebben a szakában a Napnak még szél hiányában is van elég ereje ahhoz, hogy felszakítsa az éjszaka folyamán, a derült ég alatt erősen lehűlt talaj közelében keletkező kisugárzási ködöt. Ahogy lassan melegszik a felszín közeli levegő, az egyre több párát képes befogadni, és a köd, ködfelhő feloszlik. Amint ez megtörténik és kiderül az ég, rohamosan emelkedni kezd a hőmérséklet.

Ma délelőtt fél 11-kor például még csak 7 fokot mértünk a ködfelhős Szentgotthárdon, miközben a közeli Körmenden már 16 fokot mutatott a hőmérő. A rohamos melegedés ezt követően indult be, és 13 órakor már alig 2 fok volt a különbség a két állomás között (Körmend:19,6, Szentgotthárd: 17,3 fok).

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.