Rengeteg eső esett a Brit-szigeteken

Amíg térségünkben a rendkívüli szárazság és a sorozatos hőhullámok okoztak gondot, addig az elmúlt 100 év legcsapadékosabb nyarán vannak túl a Brit-szigeteken élők.

A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office mérései szerint az elmúlt 100 évben nem volt olyan csapadékos nyár, mint 2012-ben, a hivatalos meteorológiai megfigyelések kezdete (1910) óta pedig az idei volt a második legnedvesebb. A júniust, a júliust és az augusztust átölelő időszakban, egészen pontosan június 1-től augusztus 29-ig 366,8 mm eső esett, amire 1912 óta nem volt példa: akkor 384,4 mm csapadékot regisztráltak. Ráadásul ezt megelőzően, az idei áprilistól júniusig tartó pár hétbe szintén rekord mennyiségű eső áztatta a brit földeket.

A szokatlanul csapadékos időt egy, alapvetően Skócia és Észak-Anglia fölött található jet stream (magaslégköri futóáramlás) okozta, mely jelen esetben sokkal délebbre húzódott. Mindez ahhoz vezetett, hogy például a június a valaha mért legnedvesebb júniusnak adódott, a legtöbb helyen a havi átlag több mint másfélszerese hullott. Júliusban is több település rekord mennyiségű eső hullott, az augusztus pedig átlag körülinek adódott.

Az áprilisi nagy mennyiségű eső után májusban és júniusban többfelé áradások pusztítottak. A nyári hónapok között az augusztus adódott a legszárazabbnak és a legnaposabbnak (augusztus 28-ig 105,5 mm esővel és 140 óra napsütéssel), és 32,4 fokkal ekkor regisztrálták az év eddigi legmelegebb napját is (augusztus 18., Cavendish).

Mindezek mellett az idei nyáron a napsütéses órák száma is rekordot döntött, mégpedig negatív irányban: mindössze 399 órát sütött a nap - a mérések kezdete óta csupán 1980-ban volt kevesebb, 396 óra napsütés.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.