Rendkívüli villámárvíz Szardínián

Több mint egy tucat emberéletet követelt Szardínián, a hét elején egész Olaszországban heves esőzéseket okozó ciklon miatt kialakult villámárvíz.

 

Elmosott utak, hidak, autók – és emberek: a kedden Szardínián tomboló heves esőzések következtében soha nem látott villámárvíz söpört végig a földközi-tengeri szigeten. A Kleopátra elnevezésű mediterrán ciklonból becslések szerint helyenként több mint 400 (!) milliméter eső esett kevesebb, mint egy nap alatt – ez körülbelül fele az éves csapadékmennyiségnek.

A nagy mennyiségű csapadék a hegyekből lezúdulva egész városokat árasztott el, Olbia településen például helyenként 3 méter magasan állt a víz az utcákon, a víz egymás hegyére-hátára dobálta az utcán álló autókat. A folyók sokfelé kiöntöttek, hidakat és útszakaszokat mostak alá és döntöttek romba, az alagutak megteltek vízzel. Legalább 18 ember vesztette életét a hirtelen jött áradásban.

Szardínián egyáltalán nem megszokottak ezek a viharok, a lakosságot váratlanul érte a villámárvíz. A mentési és helyreállítási munkálatokat nehezíti, hogy a térségben még napokig csapadékos idő várható.

Forrás: AP Photo/Alessandra Chergia

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.