Rekord vastag a hóréteg a mátraszentistváni sípályán

Mátraszentistvánon 2004-ben nyílt meg a sípálya, és a kezdetek óta ott még sosem volt ilyen vastag a hótakaró.

Pénteken egy mediterrán ciklon hatására intenzíven és hosszantartóan havazott az Északi-középhegység térségében is, a magasabb részeken pedig a hőmérséklet is kedvezett ahhoz, hogy tovább hízzon a már akkor is tekintélyes hótakaró. Átlagosan 28 cm friss hó hullott a sípark területén szombat estig, így több helyen már csaknem két méteres a hóvastagság. A sípálya hivatalos oldala szerint a hótakaró átlagosan 80 cm-es az alacsonyabban fekvő részeken, és nagyjából 195 cm-es a nagyobb tengerszint feletti magasságon, sőt, néhány helyen a 2 métert is eléri - erre a 2004-es nyitás óta nem volt példa.

A síelők örömére az összes pálya üzemel, a friss havon pedig kiválóan lehet sportolni. Kékestetőn 91 cm hó van, ez mind természetes úton jött össze, de szombaton délután már ott is fagyott esőre váltott a havazás, este pedig havas eső hullott, fagypont körüli 2 méteres hőmérséklet mellett. Vasárnap már az egész Északi-középhegység területén esősre fordult az idő, de a Kékestetőn még délután is havas eső esett.

Érdemes még kihasználni a havas pályákat, ugyanis a következő napokban a magasabb hegyeinkben is megkezdődik majd az enyhülés, hiszen közeleg a tavasz. A következő napokban eleinte még nedves, aztán egyre szárazabb, és egyre enyhébb légtömegek érkeznek hazánkba.

Forrás: sipark.hu, sielok.hu

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.