Rekord alacsony vízállás a Dunán

A dunaföldvári mérőállomáson a hónapban többször is mértek az eddigi legkisebb vízállás alatti értékeket. A Tiszán és mellékfolyóin sem sokkal jobb a helyzet.

Dunaföldváron a mérések kezdete óta az eddigi legkisebb vízszint -150 cm volt, amit Lipták Gábor, a VITUKI tudományos segédmunkatársának elmondása szerint 2003. szeptember 11-én regisztráltak, a hónapban azonban már többször is ez alá süllyedt a vízállás. A legalacsonyabb értéket november 16-án mérték, akkor -157 cm-en állt a vízmérce. Így, noha egyelőre nem hivatalosan, idén új minimum rekord született a településen.

A Tiszán is több helyütt az eddigi minimum rekord közelében van a vízállás, a szárazság a felső szakaszokat érintette leginkább. Jelenleg a minimum rekord közeli a vízszint a Fekete- és a Fehér-Tisza találkozásánál, Rahónál, az alatti Técsőnél. A magyarországi szakaszon  Tiszabecsnél, Tivadarnál, Záhonynál közelítették meg pár centire a helyi minimumokat a mérések.

A Tisza mellékfolyóin is meglehetősen alacsony a vízállás. Rekord közeli, illetve helyenként az alatti a vízszint a Visón, a Borzsán, a Szamoson, a Láposon, a Krasznán, az Ungon, az Ondaván, a Sebes- és Fehér-Körösön és a Maroson is.

A csapadékszegény időszak már egy hónapja tart, számottevő eső utoljára október 24-25-én hullott az országban. Azóta csak jelentéktelen (nyom-1 mm) csapadék esett, az is csak néhol. Az előrejelzések pedig továbbra sem mutatnak lényeges változást: az előttünk álló egy hétben gyenge frontok ugyan áthaladhatnak a Kárpát-medence felett, de várhatóan ezek is csak helyenként adnak kisebb csapadékot. Nagyobb területen december első napjaiban, illetve második hetében lehet esély a csapadékhullásra.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.