Partot ért a Giovanna Madagaszkáron

A Giovanna négyes erősségű trópusi ciklonként kedd hajnalban partot ért Madagaszkáron, és tovább tart a szigetország fővárosa felé.

Az Indiai-óceán déli medencéjében február 9-én jelent meg az a légköri objektum, amely a hétvégén gyors fejlődést követően négyes erősségű trópusi ciklonná erősödött. A Giovanna kedd hajnalban elérte Madagaszkár keleti partjait, közel 280 km/órás széllökésektől kísérve.

A Giovanna a keddi nap folyamán tovább halad nyugati irányba, és a szigetország fővárosát, Antananarivot is érinti (pár 10 km-rel délre halad el a településtől).Noha a szárazföld felett valamelyest gyengül, Antananarivoban is orkán erejű széllökésekre figyelmeztetnek. A szél pusztítását az intenzív csapadékhullás is fokozza: Antananarivoban az elmúlt 24 órában már közel 120 mm eső esett, és többfelé várnak rövid idő alatt 25-50 cm esőt a vihar útjában. A hirtelen lezúduló csapadék miatt földcsuszamlásoktól tartanak a szakemberek, míg a partok mentén a vihardagály okozhat áradásokat.

Az előrejelzések szerint, a Giovanna kedd éjszaka már elhagyja Madagaszkárt, és kilép a Mozambiki-csatorna fölé. Itt várhatóan újból erőt gyűjt, és a hétvégén Mozambikon is partot ér - partot érés előtt pedig újból elérheti a Saffir-Simpson skála szerinti egyes hurrikánfokozatot.


A Giovanna ciklon a partot érést követően február 14-én 00 UTC-kor a Meteosat-7 infravörös műholdképén.(hurricanezone.net) A fél nappal korábbi műholdképpel (lent) összehasonlítva látható, hogy a szárazföld fölött vesztett erejéből, amit a ciklon szemének "feltöltődése" is jelez.


A Giovanna ciklon a Meteosat-7 műhold infravörös felvételén február 13-án 12 UTC-kor. (hurricanezone.net)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.