Orvosmeteorológia - tavaszi idő ellentétes hatásokkal

A változékony, tavaszi időben a koncentráció képesség ingadozik, időnként tompultság is jelentkezhet. A borongós periódusokban melankólia léphet fel. A légszennyezettség azonban a belvárosokban is minimális szintre csökken.

Csütörtökön délután átmenetileg felszakadozhat a felhőzet a déli országrészben, délelőtt és este azonban újabb kiadós esőzés várható. Melegfronti hatás érvényesül. A hó az ország nagy részén eltűnt, a szürke táj és a hosszú éjszakák különösen az egyedül élő idős embereknél okozhat melankóliát, levertséget. Az ünnepek alkalmával őket látogassuk meg, hívjuk fel, ne sajnáljuk a telefonköltséget! Egy-egy jó beszélgetés teljesen elvonja a figyelmet az egyhangú időjárás okozta negatív hatásoktól. A megenyhült időben szervezetünk energiaigénye csökken, és ezt pont akkor teszi, amikor nagyon sok a rendelkezésre álló finomság. Amennyire csak tehetjük, próbáljunk önmérsékletet erőltetni magunkra az ünnepi asztaloknál!

Pénteken eleinte folytatódik a melegfronti hatás, majd délután egy markáns hidegfront érkezik. Az erős, időnként viharos szélben a ténylegesnél hidegebbet érzünk, ezért a magas hőmérsékletek ellenére is vastagon öltözzünk fel, és készüljünk fel az ismétlődő csapadékra is! Az enyheség sajnos kedvez a kórokozók terjedésének, de a nagy légköri átkeveredés következtében szerencsére nem alakul ki a vírusok terjedésének kedvező időjárás.

Szombaton hidegebb ér szárazabb levegő érkezik, a szélre érzékenyek számára ismét kellemetlen nap lesz. A csökkenő páratartalom és a délután kisütő nap azonban jót tesz szervezetünknek. A légszennyezettség még a belvárosokban is minimális szintű lesz, úgyhogy mindenképpen sétáljunk egy nagyot! A mozgásra szükségünk van a sok evés után, és végre az időjárás is kedvező lesz hozzá.

A többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket itt olvashatja el. Ha szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.