Orvosmeteorológia - szombaton kettős, vasárnaptól hidegfronti hatások

A hétvégén is lehangoló, csapadékos időre készüljünk, ami kedvünket szegheti, és emellett a fronthatások sem kímélik szervezetünket.

Szombaton kettős fronthatás nehezíti az életünket, mind a meleg-, mind a hidegfront érzékenyek tapasztalhatnak panaszokat. Ilyenkor gyakori a migrénes fejfájás, koncentrációs nehézségek, de emésztési zavarok, puffadás is előfordul. Fogyasszunk rendszeresen paradicsomot, friss zöldségeket, és élvezzük jótékony hatásaikat. Továbbra is marad a borús, esős, lehangoló idő. Tovább melegszik azonban a levegő, a keleti országrészben már 10 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

A közlekedők vizes, csúszós utakra készüljenek, a gyalogosan közlekedők esernyőt, esőkabátot vigyenek magukkal. Estétől nyugaton már ismét havas esőbe, havazásba válthat az esőzés. Óvatosan közlekedjenek.

Az esős, enyhébb időben tovább olvad a megmaradt hótakaró, a folyókon újabb árhullámok várhatók, és a belvíz is károkat okozhat.

Vasárnap és hétfőn hidegfronti hatások érvényesülnek, hétfőn a szél is megerősödik. A frontérzékenyek fejfájást, ízületi és izomfájdalmakat, fokozódó görcshajlamot tapasztalhatnak. Marad a borult idő, és vasárnap már egyre többfelé kell havas esőre, havazásra számítani. Hétfőn országszerte várható havazás, és az erős szél miatt hófúvás sem kizárt. Hétfőn többfelé már ismét kevéssel fagypont alatt marad a hőmérséklet.

Fokozott figyelemmel közlekedjünk az utakon, a vizes, havas, csúszós utak, hétfőn az erős oldalszél csökkenti a jármű menetstabilitását. Ne hagyjuk otthon az esernyőt, öltözzünk melegen, rétegesen, különösen hétfőn, mert a szeles időben néhány fokkal alacsonyabb lehe hőérzetünk a ténylegesnél.

A napfény hiánya kedvezőtlenül hat kedélyállapotunkra, fáradtnak, kedvetlennek érezhetjük magunkat, nő a depresszióra való hajlam. Lehetőség szerint próbáljunk aktívan pihenni, valami elfoglaltságot találni, például végezzünk egy kis testmozgást, ettől ugyanis frissebbnek érezzük majd magunkat.

Hangulatunkat az étrendünkkel is javíthatjuk, válasszuk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, tápláló ételeket. Válasszuk a B1-, D- és E-vitamint, kalciumot és magnéziumot tartalmazó ételeket. Ezek megtalálhatók a friss zöldségekben, gyümölcsökben, a hüvelyesekben, a halakban, a húsokban, a tojásételekben, a tejtermékekben és az olajos magvakban.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.