Orvosmeteorológia - szerdán kettős fronthatás miatt hűl a levegő

Szerdán kettős fronthatás terheli szervezetünket. Erősen felhős lesz az ég és országszerte kiadós csapadékra kell készülni. Öltözzünk melegen, mert az esős időhöz erős szél is párosul, ami miatt a valósnál több fokkal hidegebbet érzünk majd, és a nedves, nyirkos időben könnyebben megfázhatunk. Az esőkabátra egész nap szükségünk lesz, az esernyő használata az erős szél miatt körülményes lehet.

Szerdán kettős fronthatásra kell készülni. A frontra érzékenyeknél fáradékonyság, ingerlékenység jelentkezhet. A borongós, esős idő mellett a délutáni órákban a Dunántúlon a szél is megerősödik. A szeles idő miatt kiszáradhat bőrünk, ami sokszor gyulladással, fájdalommal jár együtt. A tápláló és nyugtató hatású krémek mellett táplálkozásunkkal is sokat tehetünk bőrünk egészségéért. Megfelelő diétával nem csak azt érhetjük el, hogy bőrünk egészségesebben nézzen ki, hanem azt is, hogy fiatalabbnak játszódjon.

A zsírban oldódó vitaminok közül az E-, K- és A-vitamin, illetve előanyaga, a karotin, a vízben oldódó vitaminok közül pedig a C- és B-vitamin a legértékesebbek a bőr egészsége szempontjából. A felsorolt vitaminok megtalálhatóak a friss zöldségekben, gyümölcsökben, olajos magvakban, növényi olajokban, tejtermékekben, teljes őrlésű gabonafélékben, májban és a halakban.

És, ami még nagyon fontos: a víz. Az egészséges és fiatal bőr kulcsa a megfelelő hidratáltság.

Csütörtökön számottevő fronthatásra nem kell számítani. A több-kevesebb napsütés jót tesz a fényhiányos szervezetünknek. A néhány órás napsütés ellenére nem erősödik jelentősen a felmelegedés, általában 5, 10 fokra van kilátás, ráadásul az élénk északkeleti szél miatt egy-két fokkal hűvösebbnek érezzük a levegőt.

A hideg, nyirkos időben könnyebben megfázhatunk, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségben juttassunk szervezetünkbe C-vitamint, mert szerepe van a fertőzésekkel szembeni ellenállásban, az erek épségének fenntartásában, a sebgyógyulásban és az immunrendszer védelmében.

Kitűnő forrásai a citrusfélék, csipkebogyó, zöldpaprika, paradicsom, káposzta, saláta- és zöldségfélék. Azt vegyük figyelembe, hogy minél tovább tároljuk, áztatjuk, hőkezeljük a zöldségeket, vagy gyümölcsöket, annál nagyobb lesz a vitaminveszteség. Ezért célszerű nyersen, salátának elkészítve, esetleg párolva fogyasztani őket.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.