Orvosmeteorológia - szerdán hidegfronttal lehűlés érkezik

Kedden kettős, szerdán hidegfronti hatásra kell készülni. Az időjárás továbbra sem javul, felhős, esős, szeles napok előtt állunk. A borongós idő közérzetünket is befolyásolhatja, de tehetünk azért, hogy rossz időben is energikusnak és egészségesnek érezzük magunkat!

Kedden kettős fronthatásra kell készülni. A frontra érzékenyeknél fáradékonyság, ingerlékenység jelentkezhet. A borongós, esős idő mellett a délutáni órákban a Dunántúlon a szél is megerősödik. A szeles idő miatt kiszáradhat bőrünk, ami sokszor gyulladással, fájdalommal jár együtt. A tápláló és nyugtató hatású krémek mellett táplálkozásunkkal is sokat tehetünk bőrünk egészségéért. Megfelelő diétával nem csak azt érhetjük el, hogy bőrünk egészségesebben nézzen ki, hanem azt is, hogy fiatalabbnak játszódjon.

A zsírban oldódó vitaminok közül az E-, K- és A-vitamin, illetve előanyaga, a karotin, a vízben oldódó vitaminok közül pedig a C- és B-vitamin a legértékesebbek a bőr egészsége szempontjából. A felsorolt vitaminok megtalálhatóak a friss zöldségekben, gyümölcsökben, olajos magvakban, növényi olajokban, tejtermékekben, teljes őrlésű gabonafélékben, májban és a halakban.

És, ami még nagyon fontos: a víz. Az egészséges és fiatal bőr kulcsa a megfelelő hidratáltság.

Szerdán egy hidegfront éri el hazánkat. Erősen felhős lesz az ég és országszerte kiadós csapadékra kell készülni. Öltözzünk melegen, mert az esős időhöz erős szél is párosul, ami miatt a valósnál több fokkal hidegebbet érzünk majd, és a nedves, nyirkos időben könnyebben megfázhatunk. Az esőkabátra egész nap szükségünk lesz, az esernyő használata az erős szél miatt körülményes lehet.

A hideg, nyirkos időben könnyebben megfázhatunk, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségben juttassunk szervezetünkbe C-vitamint, mert szerepe van a fertőzésekkel szembeni ellenállásban, az erek épségének fenntartásában, a sebgyógyulásban és az immunrendszer védelmében.

Kitűnő forrásai a citrusfélék, csipkebogyó, zöldpaprika, paradicsom, káposzta, saláta- és zöldségfélék. Azt vegyük figyelembe, hogy minél tovább tároljuk, áztatjuk, hőkezeljük a zöldségeket, vagy gyümölcsöket, annál nagyobb lesz a vitaminveszteség. Ezért célszerű nyersen, salátának elkészítve, esetleg párolva fogyasztani őket.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.