Orvosmeteorológia - sivatag a fűtött helyiségekben

A fagyos idő folytatódik. A fűtött helyiségek páratartalma minimálisra csökkenhet, fontos a bepárologtatás. Szervezetünk vitamin- és energiaszükséglete magas. A levegő minősége hétfőtől jelentősen romlik.

Szombaton a jéghideg hajnalt követően több-kevesebb napsütés szinte mindenütt várható. Napközben a páratartalom általában alacsony lesz, így könnyebben elviseljük a hideget, az nem párosul nyirkosság-érzettel. Mindenesetre öltözetünk a szabadban legyen vastag, a fej, a nyak és a végtagok védelmére kétszeres hangsúlyt tegyünk.

Vasárnap az ország nagy részén csökken hajnalban -15 fok alá a hőmérséklet, sőt egy-egy fagyzugos helyen -20 fok sem kizárt. A Dunántúlon helyenként zúzmarás köd képződik, amely egész nap megmaradhat. Szervezetünk energiaigénye magas, amely a gyakoribb éhségérzetben jelentkezik. Az átlagosnál fogyaszthatunk több szénhidrátot és zsiradékot, a mértékletességre azonban nagy hangsúlyt kell tenni. A zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma a tárolás során csökken, most indokolt a táplálék-kiegészítők fogyasztása is.

A fűtött helyiségek levegője - a szükséges mértékű szellőztetés mellett - sivatagiasan kiszárad. Alvás közben egyeseknél szárazköhögést válthat ki a túl alacsony páratartalom. A megfelelő nedvességtartalmat bepárologtatással érhetjük el. Természetesen a túl magas páratartalom szintén nem egészséges.

Hétfőn a reggeli csúcsforgalom idején rohamosan növekszik a légszennyezettség. Leginkább a porkoncentráció emelkedése várható, amely részben a erős sózásnak is köszönhető.

A humánmeteorológiával kapcsolatos egyéb cikk itt olvasható. Időjárás-érzékenység vizsgálat Meteo Klinikánkon, kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.