Orvosmeteorológia - napokig tartó melegfronti hatások

Csütörtökön és pénteken ismét melegfronti hatások okozhatnak panaszokat. Az enyhülés a vírusoknak is kedvez.

A napokig eltartó melegfronti hatások következtében fáradékonyság, koncentrációs nehézségek jelentkezhetnek, csökken a munkabíró képesség, tompulhatnak a reflexek. A megnövekvő reakcióidő miatt fokozott óvatossággal közlekedjünk az utakon, főképp, hogy egyúttal csapadékos időre készülhetünk, így napközben vizesek, csúszósak, hajnalban pedig még többfelé jegesek lesznek az utak. Pénteken mindez már erős széllel is párosul, a széllökések tovább csökkenthetik a jármű menetstabilitását. A szeles időben egyúttal fejfájás, szédülés is jelentkezhet az arra érzékenyeknél.

Napközben már elég lehet egy vékonyabb téli kabát, ugyanakkor reggel és este még vastag öltözékre van szükség.

A légszennyezettség magas, sokfelé meghaladja az egészségügyi határértéket, a csapadékosabbra forduló időben azonban jelentős csökkenésre lehet számítani. Pénteken mindezt már a feltámadó szél is elősegíti. Addig is azonban a magas porkoncentráció miatt légzési nehézségeket, asztmás és köhögési rohamokat tapasztalhatunk.

Melegszik időjárásunk, az enyhülés pedig leginkább a keleti országrészben lesz érezhető, ahol pénteken már 10 fok közelében alakul a csúcshőmérséklet. A magasabb hőmérsékletek és a nedvesebb levegő kedvez a vírusok és baktériumok szaporodásának és elterjedésének, ezért növekedhetnek a felső légúti megbetegedések. Fogyasszunk vitaminban és ásványi anyagban gazdag élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket, hogy segítsük szervezetünk immunrendszerét, illetve, hogy leküzdjük az erősödő bágyadtságérzetet.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.