Orvosmeteorológia - kellemes tavaszi napok

Csütörtökön nem kell fronthatásra számítani, pénteken már egy hidegfront hatása lesz érezhető. Szombatig azonban sok napsütésre, kellemesen meleg, tavaszi időre lehet számítani.

Csütörtökön nem kell fronthatásra számítani. Többórás napsütés melegíti a levegőt és a délutáni órákban többfelé a 20 fokot is megközelíti a hőmérséklet. Hazánkban az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően mindenhol alacsony a légszennyezettség. A napos és meleg délutáni órákban így érdemes szabadtéri programokat szervezni. Munka után egy kis séta vagy egy kis testmozgás közérzetünkre is jó hatással lesz, nem is beszélve arról, hogy így könnyebben leadhatjuk a télen felszedett fölösleges kilókat. A Nap napról-napra egyre erősebben süt, így az érzékeny bőrűeknek már most ajánlott napfényvédő krémet használni.

Pénteken a hidegfrontra érzékenyeknél jelentkezhetnek enyhébb tünetek. A délelőtti órákban marad a napos idő, csak délután kezdődik felhősödés, ekkor elszórtan eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. A hidegfront okozta tünetek, mint amilyen a fejfájás, álmosságérzés, tompuló reflexek mind-mind megnehezítik a közlekedők dolgát. A délelőtti órákban a szembe sütő nap lehet zavaró, ezért érdemes napszemüveget vinni magunkkal. Délután azonban helyenként már az esőtől nedves, csúszós útszakaszok lassítják a közlekedést. Fontos, a helyesen megválasztott követési távolság, a csúszós utakon nehezebben áll meg az autó.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!