Orvosmeteorológia - jótékony hidegfront az újév második napján

Az Újév enyhe, helyenként egészségtelenül nyirkos reggelel indul, sajnos a kórokozók terjedésének kedvez a délelőtti időjárás. Később azonban megérkezik az a hidegfront, amely a hétvégén szeles, hideg, de a szervezetünk számára kedvezőbb időjárást hoz.

Újév első napja borongós, párás, enyhe idővel indul. A légszennyezettség közepes, a nyirkos levegő sajnos kedvez a kórokozók terjedésének. Az enyheség ellenére szervezetünk számára nem túl kedvező ez az idő, a magas páratartalom miatt egyébként a ténylegesnél hidegebbet érzünk. Amennyire csak lehet, az étkezésben és a szeszesital fogyasztásban legyünk mértékletesek, ne terheljük le szervezetünket már az év első napján! Délután megérkezik a hidegfront, a felhőzet fokozatosan felszakadozik. A megerősödő széllel szárazabb levegő érkezik, szervezetünk felfrissül.

Szombaton a Tiszántúlt és az északkeleti határszélt leszámítva erős, helyenként viharos lesz az északnyugati szél. Fokozatosan hideg levegő áramlik be hazánkba. A szélre érzékenyeket ez kellemetlenül érintheti. Gyakran lesz erősen felhős az ég, eleinte nyugaton és a középső megyékben számíthatunk hózáporra, havazásra, majd keleten lesz intenzív havas eső, hóesés. A szórványos csapadék ellenére a levegő páratartalma nem lesz magas, a változatos időjárás élénkítően hathat.

Vasárnap napközben is csupán fagypont körül alakul a hőmérséklet. Energiaszükségletünk növekszik, gyakoribb lesz az éhségérzet. Több szénhidrátra és zsiradékra lesz szükségünk, de a mértékletességet továbbra is fontos betartani. A fűtött helyiségek levegője sivatagiasan száraz tud lenni a hideg téli napokon, ezért érdemes bepárologtatással növelni a levegő nedvességét. A légszennyezettség minimális. Érdemes sétálni, sportolni a szabadban, helyenként szánkózásra alkalmas hóréteg is kialakul. A munka- és iskolanapok beindulása előtt jót fog tenni egy kis aktív kikapcsolódás.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.