Orvosmeteorológia - a hét végére visszatér a párásság

Csütörtökön fellélegezhetünk, a tavaszi időjárás minden szempontból kedvezően hat közérzetünkre. Péntektől azonban ismét egyre több helyen lesz párás, borongós, ködös az idő. A nagy páratartalom sajnos kedvez a kórokozók terjedésének, de a higiéniás előírások betartásával elkerülhetjük a bajokat.

Csütörtökön nincs számottevő fronthatás. Szinte mindenütt kisüt néhány órára a nap, a páratartalom napközben jelentősen csökken. A tavaszias idő optimális hatással van közérzetünkre. A szokatlan enyheség azonban a reflexek tompulásához vezet, ezért a közlekedésben legyünk fokozottan elővigyázatosak! Ha van rá lehetőségünk, tegyünk egy frissítő sétát a szabadban. A légszennyezettség egyelőre nem magas, a belvárosokban is sétálhatunk.

Pénteken a reggeli köd vagy a belőle képződő ködfelhő egész nap megmaradhat. A szennyező anyagok a légkör alsó száz méterében koncentrálódnak, a légszennyezettség a reggeli csúcsforgalom idején különösen gyorsan növekszik. A párásság sajnos kedvez a kórokozók terjedésének. Most különösen fontos a higiéniai alapvető előírások betartása: gyakori kézmosás, papírzsebkendő használata és zárt szemetesbe való eltávolítása, mellékhelyiségek tisztán tartása stb. A szürkeség melankóliához, letargiához vezethet, a programokkal, feladatokkal teli időtöltés azonban elvonja a figyelmet az egyhangú időjárásról. Legyünk összeszedettek, a ködös őszi napokon a spontaneitásra való hagyatkozás levertséghez vezethet.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.