Orvosmeteorológia - frontmentes, de lehangoló idő

A hétvégéig ugyan elkerülnek minket az időjárási frontok, azonban jobbára borult, ködös időre készülhetünk. Csak helyenként süthet ki a nap. A napfény tartós hiánya megviselheti a szervezetet.

A szálló por mennyisége a városokban eléri, meghaladja az egészségügyi határértéket. Az elkövetkező napokban tovább emelkedik a szennyezőanyag koncentráció. Légzési nehézségek, asztmás rohamok jelentkezhetnek. Allergiás reakciók is kialakulhatnak, és a magas légszennyezettség irritálhatja a nyálkahártyákat is. Különösen az idősek és a gyermekek veszélyeztettek.

Csütörtökön sem lesz számottevő fronthatás. A nyugati és északi megyékben többfelé kell ködre készülni, az autósok fokozott óvatossággal közlekedjenek a csökkent látásviszonyok mellett. Itt néhol hószállingózás is lehet, vizesek, csúszósak lesznek az utak.

Az időjárási szempontból eseménytelen időszakot használjuk ki a szervezetünk méregtelenítésére. A megfelelő folyadékmennyiség bevitele nagyon fontos. Részesítsük előnyben a gyógyteák és a szénsavmentes ásványvizek fogyasztását. A zöldtea méregtelenítő hatása jól ismert, de étkezésünkkel is járuljunk hozzá ehhez a folyamathoz. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket részesítsük előnyben, és kerüljük ilyenkor a tejtermékek, a cukor, kávé, csokoládé fogyasztását. Aki intenzív méregtelenítést tervez, előtte mindenképp beszélje meg orvosával.

Pénteken is folytatódik a frontmentes időszak. Az szél azonban megélénkül, az arra fokozottan érzékenyeknél fejfájás, szédülés jelentkezhet. A Dunántúlon kell kisebb havazásra készülni. Általában borongós idő lesz, csak a Tiszántúlon süthet ki rövid időszakokra a nap.

Habár időjárási frontok nem terhelik a szervezet az elkövetkező napokban, a szürke, lehangoló idő megbélyegezheti hangulatunkat. Fáradtnak, nyomottnak érezhetjük magunkat, megnőhet alvásigényünk. Növeljük szervezetünk vitamin és ásványi anyagbevitelét, hogy megőrizzük vitalitásunkat ezekben a napokban is. Érdemes lehet egy kis testmozgást is beiktatni a megszokott napi rutinba, a mozgás ugyanis üdítően hat szervezetünkre és energiával teltebbnek érezzük majd magunkat.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Reggel hűvös van, majd kisüt a nap, gyors felmelegszik a levegő és délutánra már kellemes a hőmérséklet – gyakran ez a forgatókönyv.