Orvosmeteorológia - enyhe idővel búcsúzik az óév

Enyhe idővel búcsúzik az óév, számottevő fonthatás nem várható. Az újév kettős fronthatással kezdődik.

Csütörtökön számottevő fronthatás nem várható. A szilveszter estétől többfelé esősnek ígérkezik. Aki a szabadban szeretné tölteni a szilvesztert, öltözzön rétegesen és vigyen magával esernyőt. A szél mérsékelt lesz, de estére lehűl a levegő.

Az óév búcsúztatása mit sem ér pezsgő és virsli nélkül. Azonban fontos, hogy ezen a napon is, akár csak az év többi napján, mértékkel fogyasszanak alkoholt. Az alkohol- és koffeintartalmú italok folyadékot vonnak el a szervezettől, ami kiszáradáshoz vezethet, ezért fontos, hogy a szilveszteri mulatozás közben az alkohol mellett ásványvizet is fogyasszunk.

Az autózókat többfelé esőtől nedves utak zavarhatják, ezért fokozott odafigyeléssel vezessenek. Északkeleten helyenként köd képződhet. Akik az északi hegyeinkben szeretnék tölteni a szilvesztert, napközben még számíthatnak pár órás kirándulóidőre.

Pénteken kettős fronthatásra készülhetünk. A felhős, borongós idő miatt lehangoltabbak lehetünk.

Újév első napján sokfelé hagyomány, hogy lencséből készült ételeket fogyasztanak. A lencse ugyanis a termékenység és a pénz jele. A lencseleves, vagy lencsefőzelék, amellett, hogy várhatóan meghozza a jólétet az előttünk álló esztendőben, számos pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, amiért fogyasztása kifejezetten ajánlott. A lencse az egyik legjobb fehérjeforrás, ezért vegetáriánusok számára rendszeres fogyasztása ajánlott. Emellett jelentős a szénhidrát tartalma is, amely lassan szívódik csak fel a szervezetben, így glikémiás indexe alacsony. A glikémiás index egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak Ezen tulajdonsága miatt a lencse különösen ajánlott cukorbetegek és diétázók számára.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.