Orvosmeteorológia - csökkenő légszennyezettség, növekvő vitaminszükséglet

Hétvégén folytatódik az egyhangú időjárás, inkább csak a keleti országrészben süt ki néhány órára a nap. Hétfőn viszont sokfelé számíthatunk hóesésre. A légszennyezettség fokozatosan csökken. A változatos, vitamindús étkezés különösen fontos a tél közepén.

Szombaton nem lesz jelentős változás időjárásunkban. A fagyos, sokfelé ködös reggelt követően az ország jelentős részén egész nap borult marad az ég, inkább csak keleten süt ki néhány órára a nap. A derültebb területeken rövid időre kevéssel nulla fok fölé melegszik a levegő.

Vasárnap is hasonló időnk lesz, de helyenként már megélénkül a délkeleti szél, és estétől nyugaton hóesés sem kizárt.

A tartósan szürke, borongós tájakon levertség, melankólia jelentkezhet. Ilyenkor a spontaneitást érdemes visszaszorítani. Jól megtervezett napi programokkal, tevékenységekkel könnyen eltereljük a figyelmünket az egyhangú időjárás negatív hatásairól.

A porkoncentráció általában kissé csökken, és már nem éri el az egészségügyi határértéket.

A tartós raktározás, tárolás után fogyasztott zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma csökken, a déligyümölcsök és savanyúságok mellett nem árt táplálék-kiegészítőket is elfogyasztani. A hideg időben továbbra is nagy a szervezetünk energiafogyasztása, amely növekvő éhségérzetet kelt. Ilyenkor - mérsékelt formában - az átlagosnál több szénhidrátot és zsiradékot is fogyaszthatunk, a mértékletességet azonban továbbra is tartsuk szem előtt.

Hétfőn az ország jelentős részén változó intenzitású havazásra készülhetünk, amelynek kimosó hatása révén tovább csökkenhet a légszennyezettség. A fűtött helyiségek páratartalma sivatagiasan alacsony szintre csökken egy-egy szellőztetés után. Különösen éjszaka érdemes bepárologtatással megfelelő nedvességi állapotba hozni a szobák levegőjét.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.