Orvosmeteorológia – továbbra sem kímélnek a frontok

Szerdán átmenetileg fellélegezhetünk, időjárási front nem érkezik, csütörtökön azonban ismét hidegfront érezteti hatását. Szeles, egyre hidegebb napok következnek.

Szerdán fronthatás nem érvényesül. Élénk marad azonban a légmozgás, így az arra érzékenyeknél szédülés, fejfájás, esetleg migrén jelentkezhet.

Hűvösebb időre készülhetünk, a csúcshőmérséklet már csak 10, 15 fok között alakul. Öltözzünk vastagabban, mert az élénk északnyugati szélben alacsonyabb lehet hőérzetünk. Reggel helyenként ködfoltok lassíthatják a vezetést, napközben azonban alapvetően kedvező feltételekre készülhetnek a közlekedők.

Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás terheli a szervezetet. Fejfájás, ízületi és izomfájdalmak jelentkezhetnek, a görcshajlam erősödhet. Továbbra is élénk marad a légmozgás, ez fokozhatja a front okozta tüneteket.

Borongós nap áll előttünk, a keleti országrészben eső, zápor is előfordul, ezért az itt élők esernyőt vigyenek magukkal. Az autósok pedig fokozott óvatossággal közlekedjenek a vizes, csúszós utakon. A hőmérséklet tovább csökken, csupán 9, 14 fokig melegszik a levegő, északkeleten pedig ennél hidegebb is lehet. Öltözzünk rétegesen.

A szelesebbre forduló időben első védelmi vonalunk, bőrünk ápolására fokozott hangsúlyt fektessünk. Használjunk naponta, fürdés után testápoló krémeket. Amellett, hogy testünket ápoljuk, a masszírozó mozdulatok lelkünknek is jót tesz, ellazulunk.

Egyre hidegebbre fordul időjárásunk, és a hét második felében többfelé már a 10 fokot sem éri el a maximum hőmérséklet. Segítsük immunrendszerünket, étkezzünk változatosan, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt a vitaminokban és ásványi anyagokban, és ellen tudjon állni a fertőzéseknek.

A hidegfront-érzékenyek fokozottan figyeljenek táplálkozásukra, hogy csökkenteni tudják az időjárás okozta panaszokat. Célszerű megnövelni a szervezet B1-, D- és E-vitamin, valamint kalcium és magnézium bevitelét. Ezek megtalálhatók a friss zöldségekben, gyümölcsökben, a hüvelyesekben, a halakban, a húsokban, a tojásételekben, a tejtermékekben és az olajos magvakban. Fogyasszuk őket tudatosan!

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.