Orvosmeteorológia – szeles, változékony idő jön

A szeles idő kellemetlenségeket okozhat, de útjában kitisztul a levegő. A szombati hidegfront átvonulása után a friss, tavaszi levegőt élvezhetjük.

A Meteo Klinika jelentése szerint szombaton markáns hidegfront érkezik, vasárnap azonban lassan megszűnik a fronthatás. A jövő héttől újra emelkednek a hőmérsékletek.

Szombaton markáns hidegfront érkezik. A frontra érzékenyek különösen a reggeli órákban tapasztalhatják szokásos tüneteiket. A légszennyezettség amúgy sem volt túl magas, de a front átvonulása után minimális szintre csökken. A belvárosokban is kristálytisztává válik a levegő. A közlekedők vezessenek óvatosan, mert az erős szél ront a jármű menetstabilitásán, illetve sokfelé esőtől nedves, csúszós utak valószínűek.

Vasárnap már megszűnik a hidegfronti hatás. Egy-két órára a nap is kisüt, bár a szél csökkenti a hőérzetet. A primőr zöldségek megjelentek, fogyasztásuk lassan feleslegessé teszi a táplálék-kiegészítők használatát. A primőr áruk vitamintartalma azonban - a fóliás termesztés következtében - nem éri el a későbbi, szabadföldi növények vitaminszintjét.

Hétfőn ismét melegszik pár fokkal a levegő, gyenge melegfronti hatások érvényesülnek. A szél élénk, időnként erős marad, így a levegő minősége tartósan jónak ígérkezik. A napokig tartó szeles időben az arra érzékenyeknél gyakori lehet a fejfájás. Érdemes a fejet kendővel védeni.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.