Orvosmeteorológia – szeles idő és havazás szerdán

Kettős, majd gyenge melegfront terheli szervezetünket. Szerdán az erős szél is okozhat panaszokat. A közlekedők újabb havazással, hófúvással számoljanak.

Szerdán kettős front alakítja a Kárpát-medence időjárását. Újabb havazás várható, ezért továbbra is fokozott óvatossággal közlekedjenek, helyenként 5 centi friss hóval is lehet számolni. Az erős szélben elsősorban északon hófúvások is kialakulhatnak, hőérzetünk pedig egy-két fokkal elmaradhat a ténylegestől. A krónikus ízületi- és izomfájdalmaktól szenvedők a megerősödő szél miatt panaszaik fokozódását tapasztalhatják. Sokan fejfájással küszködhetnek.

Csütörtökön gyenge melegfronti hatás érvényesül. A frontérzékenyek koncentrációs nehézségekre, vérnyomás ingadozásra, alvás zavarokra panaszkodhatnak. A Dunántúlon jobbára borús időre van kilátás, a keleti országrészben több-kevesebb időre kisüt a nap. A nyugati és középső megyékben többfelé hószállingózás, futó hózápor, a nyugati határszélen havas eső sem kizárt. Közlekedjünk óvatosan a csúszós utakon. Este nyugat felől egyre többfelé megélénkül a délkeleti szél.

A frontok hatásait enyhíthetjük megfelelő táplálkozással és folyadékbevitellel. Fogyasszunk sok zöldséget, aszalt és lehetőség szerint friss gyümölcsöt. Ezek immunrendszerünket is erősítik. A szabadban dolgozók a megnövekedett tápanyag szükségletet szénhidrát tartalmú ételek fogyasztásával fedezhetik.

Az idő kissé enyhül, többfelé emelkedik egy-két fokkal fagypont fölé. Hajnalban azonban még maradnak az erős fagyok, elsősorban északkeleten csökkenhet -15 fok közelében a hőmérséklet.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Reggel hűvös van, majd kisüt a nap, gyors felmelegszik a levegő és délutánra már kellemes a hőmérséklet – gyakran ez a forgatókönyv.