Orvosmeteorológia – napos, hideg idő, fagyos éjszakák

Pénteken és szombaton sok napsütésben lesz részünk, de hideg marad az idő. Számottevő fronthatás egyik nap sem várható.

Pénteken fronthatás nem érvényesül. Az élénk északkeleti szélben tovább csökken a hőmérséklet. Az élénk légmozgás következtében szédülés, fejfájást jelentkezhet.

Délelőtt délnyugaton még előfordulhat szórványos eső, itt a közlekedők csúszós útszakaszokra is készüljenek fel. Reggel a helyenként kialakuló ködfoltok is veszélyeztethetik a közlekedést. Öltözködjünk rétegesen, és melegebben, mint az előző napokon, hiszen a nappali felmelegedés tovább csökken, annak ellenére, hogy sok napsütésben lesz részünk ezen a napon. A légszennyezettség alacsony szintű, és számottevően nem változik. Éjszaka helyenként már fagypont alá hűl a levegő.

A szelesebbre forduló időben első védelmi vonalunk, a bőrünk ápolására fokozott hangsúlyt kell fektessünk. Ahogy az időjárás egyre inkább téliesre fordul, a bőrünknek a káros napsugarak helyett a hideg és a szél szárító hatásaival kell megküzdenie. Az erős szélben a bőrünkben található kreatin víztartalma csökken, ezáltal megnyílik az út a különböző bakteriális fertőzések előtt. A hideg levegő emellett kevesebb párát képes magába fogadni, ezáltal nemcsak kint lesz szárazabb a levegő, hanem a zárt terekben is, hiszen a szellőztetéssel ide is bekerül a kinti levegő. Amennyiben a kinti hőmérséklet 0 fok vagy ettől jóval alacsonyabb, a szoba nedvességtartalma hozzávetőleg 30-35 százaléknál is alacsonyabb lehet. A bőrünk tehát ennek megfelelően szárazabb lesz ebben a szezonban. Ilyenkor érdemes magasabb olajtartalmú krémeket választani a hidratáláshoz, valamint elengedhetetlen a rendszeres ápolás, hogy megfelelő állapotban tudhassuk szervezetünk elsődleges védelmi vonalát.

Szombaton sem kell fronthatással számolni. Az északkeleti szél még élénk marad, ezért fejfájásra továbbra is panaszkodhatnak az arra érzékenyek. Szervezetünket frontok által terhelő hatások nem érik, felfrissülünk. Az egyre hidegebbre forduló idő mélyebb alvást, ezáltal intenzívebb pihenést tesz lehetővé. Szerencsére a lehűlés fokozatosan érkezett, így szervezetünknek van ideje alkalmazkodni.

A csúcshőmérséklet országszerte 10 fok alatt marad a napos idő ellenére is. Verőfényes őszi, hideg időben lesz részünk, az éjszaka folyamán többfelé már fagyok is várhatók. A közlekedők reggel ködfoltokkal, az északi tájakon a fagyok következtében csúszós utakkal számoljanak. Öltözzünk melegen, rétegesen, ismét elővehetjük a sapkát, sálat, kesztyűt.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.