Orvosmeteorológia – magasabb légszennyezettség

A következő napokban folytatódik a hideg, télies idő. A szombati nap alkalmas lehet a szabadidős tevékenységekhez, azonban a nagyvárosok környékén magas légszennyezettségre számíthatunk. Fronthatás nem várható.

Pénteken marad a hideg, fagyos idő változó felhőzettel. A torokfájás, és más kellemetlen légúti tünetek kialakulásának egyik oka lehet a lakásunkban kiszáradó levegő. A fűtött helyiségek páratartalma sivatagiasan alacsony lehet, így fontos gondoskodni a szobák bepárologtatásáról. A hőmérséklet csökkenése a keringési betegeket megviselheti, az érszűkületes betegnél az elégtelen keringés végtagfájdalmakat okozhat. Az ízületi megbetegedésben szenvedőket is megviselheti a nyirkos hideg. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásával és a testünk melegen tartásával enyhíthetünk a kellemetlen tüneteken.

Szombaton hosszabb-rövidebb időszakokra előbújhat a nap, de néhol tartósan ködös maradhat az idő. Általában fagypont alatt marad a csúcshőmérséklet, ezért a leesett hó megmaradhat, ami remek lehetőséget nyújt a gyermekeknek a szabadban való időtöltésre. A felnőttek szervezetének is jót tehet egy kirándulás a hegyekben, a hóágyús sípályáink pedig várják a síelni vágyókat. Gyenge lesz a légmozgás, az időjárási viszonyok miatt magas lehet a légszennyezettség. Aki teheti, töltse a városon kívül a hétvégét. A hideg, télies időben érdemes melegen öltözködni. A közlekedőket általában kedvező feltételek várják, csak helyenként ronthatja köd a látást.

A humánmeteorológiával kapcsolatos egyéb cikk itt olvasható. Időjárás-érzékenység vizsgálat Meteo Klinikánkon, kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.