Orvosmeteorológia – lehangolóan szürke napok

Pénteken és szombaton több helyen lesz párás, borongós, ködös az idő. Hangulatunkon is megmutatkozhat az időjárás hatása, a párás időben pedig megnövekedhet a megbetegedések kockázata.

Pénteken a reggeli köd vagy a belőle képződő ködfelhő egész nap megmaradhat. A szennyező anyagok a légkör alsó száz méterében koncentrálódnak, a légszennyezettség a reggeli csúcsforgalom idején különösen gyorsan növekszik. A párásság sajnos kedvez a kórokozók terjedésének. Most különösen fontos az alapvető higiéniai előírások betartása: gyakori kézmosás, papírzsebkendő használata és zárt szemetesbe való eltávolítása, mellékhelyiségek tisztán tartása stb. A szürkeség melankóliához, letargiához vezethet, a programokkal, feladatokkal teli időtöltés azonban elvonja a figyelmet az egyhangú időjárásról. Legyünk összeszedettek, a ködös őszi napokon a spontaneitásra való hagyatkozás levertséghez vezethet. Gyenge melegfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyek bágyadtság érzetet, koncentrációs zavarokat tapasztalhatnak.

Szombaton fronthatás nem terheli szervezetünket, azonban párás, ködös időre készülhetünk, csak délután süthet ki rövid időre a nap. Lehangoltnak, kedvetlennek érezhetjük magunkat. A közlekedők csökkent látásviszonyokra, ködszitálásra számíthatnak, óvatosan vezessenek. A párás, ködös időnek és a gyenge légmozgásnak köszönhetően magas lesz a légszennyezettség, különösen a nagyvárosokban.

Az átlagosnál enyhébb időt hoznak az elkövetkező napok, azonban dúl az influenza szezon, így könnyen megbetegedhetünk. Ha ódzkodunk a védőoltástól, immunrendszerünket mindenképpen erősítsünk változatos, vitamindús étrenddel, fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt, 100 százalékos gyümölcsleveket. Hasznosak lehetnek az étrend kiegészítők és vitamintabletták is, amennyiben nem tudjuk természetes úton biztosítani szervezetünk számára a szükséges napi ásványi anyag mennyiséget.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.