Orvosmeteorológia – kettős fronthatások és erősödő szél

Pénteken napközben még melegfront, estétől már hidegfront érezteti hatását. A hidegfront még szombaton is okozhat panaszokat. Péntektől egyre többfelé megerősödik a szél is.

Pénteken eleinte melegfronti, majd estétől hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A melegfront érzékenyek fáradékonyságot, koncentrációs zavarokat, alvási nehézségeket tapasztalhatnak, míg a hidegfrontra érzékenyek ízületi és izomfájdalmakat, fejfájást tapasztalhatnak. A változékony időben vérnyomás ingadozás is jelentkezhet.

Eleinte a Dunántúlon, később máshol is szükség lesz az esernyőre - aminek használatát a helyenként megerősödő szél megnehezítheti. Kiadós esőre készüljünk. A közlekedők növeljék a követési távolságot a vizessé, csúszóssá vált utakon, főként, hogy eleinte még a melegfronti hatás következtében tompábbak lehetnek a reflexek is. Reggel északkeleten ködfoltok csökkenthetik a látástávolságot.

A szeles, esős időnek köszönhetően csökken a szennyezőanyagok koncentrációja.

Eső, szél és napsütés: változékony időre készüljünk

Szombaton hidegfronti hatás okoz további panaszokat. Erősödhetnek a reumás fájdalmak, fokozódhat a görcshajlam. Szárazabbra fordul az idő, az ország nagy részén ismét előbukkan a nap, így hangulatunk is jobbra fordulhat. A zavaróan erős szél miatt azonban nem kedvez az idő a szabadtéri programoknak, ráadásul keleten még számolni kell kisebb esővel, akár havas esővel is. Itt tehát még vizes, csúszós útszakaszokkal számoljanak a közlekedők.

Péntektől megerősödik a szél, szombaton viharos lökések is kísérhetik az északnyugati szelet. A szeles idő az arra érzékenyeknél szédülést, fejfájást válthat ki. A közlekedésben pedig az erős oldalszélre figyeljünk, csökkenhet a jármű menetstabilitása.

Bár a hétvégére hidegfront éri el térségünket, nem kell jelentős hőmérséklet-csökkenésre készülni. Mindössze egy-két fokkal mérséklődik a felmelegedés, délnyugaton továbbra is 10 fok fölött tetőzik a hőmérséklet. A megerősödő szél miatt azonban hőérzetünk alacsonyabb lesz. Folytatódik tehát a tavaszt idéző időjárás. Hogy csökkentsük a tavaszi fáradékonyság tüneteit, pótoljuk a kiürült vitaminokat és ásványi anyagokat, méregtelenítsük szervezetünket, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt. Megfelelő mennyiségű mozgással javítsunk fizikai állapotunkon és közérzetünkön.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.