Orvosmeteorológia – hirtelen enyhülő idő

Az elkövetkező napokban folytatódik az enyhülés, olvadásnak indul a lehullott hó. Túlnyomóan borús, ködös időre, szerdán még kiadós esőre készülhetünk. Mindemellett, front frontot követ.

Szerdán eleinte még melegfronti, estétől azonban már hidegfronti hatások érvényesülnek. A melegfrontra érzékenyeknél koncentrációs nehézségek, ingerlékenység, a hidegfront érzékenyeknél fejfájás, ízületi és izomfájdalmak jelentkezhetnek. Mindemellett vérnyomás ingadozást is tapasztalhatnak a változékony időben.

Mind az autóval, mind a gyalogosan közlekedők vizes, csúszós, latyakos útszakaszokra készüljenek, a hóolvadás és a további esők miatt. Északkeleten eleinte még ónos esőre is számíthatunk. Az élénk, erős délies szélben csúcshőmérséklet már 10 fok közelében alakul, és hajnalban sem csökken fagypont alá a hőmérő higanyszála. Azért továbbra se tegyük félre a télikabátot, és reggel az esernyőre is sokfelé lesz szükség. A tavakat kerüljük, mert a rajtuk kialakult vékony jég életveszélyes.

Az elmúlt napokban erősen szennyezett volt a levegő, főként a szálló por mennyisége haladta meg az egészségügyi határértéket. Szerdán azonban kismértékben csökkenni kezd a szennyező anyagok koncentrációja.

Csütörtökön gyenge melegfront terheli szervezetünket. Alvási és koncentrációs zavarok, vérnyomás csökkenés jelentkezhet, a reflexek tompulhatnak. Az autósok a megnövekvő reakcióidő miatt óvatosan közlekedjenek. Helyenként a tartósan megmaradó köd lassítja az előrehaladást. A borongós időben napközben csak elszórtan fordul elő szitálás, az esti-éjszaki órákban azonban nyugat felől egyre többfelé ered el az eső.

A hirtelen időjárás változás megviselheti szervezetünket, egyik napról a másikra helyenként közel 10 fokkal emelkedik a hőmérséklet. Az enyhébbre forduló idő a kórokozók terjedésének is kedvez. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, vitaminokat és ásványi anyagokat ellenálló képességünk segítése érdekében.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.