Orvosmeteorológia – hidegfronti hatások

Kedden hidegfronti hatások okozhatnak panaszokat, szerdán átmenetileg fellélegezhetnek a frontérzékenyek. A tüneteket a megélénkülő, helyenként megerősödő szél is fokozhatja. A front mögött egyre hidegebb levegő érkezik hazánkba.

Kedden egy hidegfront érezteti hatását. A frontra érzékenyek, fejfájást, vérnyomás emelkedést, az ízületi és izomfájdalmak enyhe erősödését tapasztalhatják. Az élénk, helyenként megerősödő északnyugati szél is előidézhet szédülést, fejfájást, esetleg migrént.

Éjszaka még többfelé, a délelőtt folyamán elsősorban a keleti megyékben lesz szükség az esernyőre. 15 fok körül alakul a nappali maximum hőmérséklet, de az erős északias szélben néhány fokkal hűvösebbnek érezhetjük majd, öltözzünk rétegesen. A közlekedők főként keleten készüljenek nedves, csúszós útszakaszokra. A légszennyezettség alacsony szinten áll, és számottevő változás nem várható.

Szerdán is fronthatás nem érvényesül. Élénk marad azonban a légmozgás, így az arra érzékenyeknél szédülés, fejfájás, esetleg migrén jelentkezhet.

Szórványos esőre legfeljebb az északkeleten élők számíthatnak. Hűvösebb időre készülhetünk, a csúcshőmérséklet már csak 10, 15 fok között alakul. Öltözzünk vastagabban, mert az élénk szélben alacsonyabb lehet hőérzetünk. A közlekedők helyenként ködfoltokkal találkozhatnak.

Ismét szelesebbre fordul időjárásunk, ezért első védelmi vonalunk, bőrünk ápolására fokozott hangsúlyt fektessünk. Használjunk naponta, fürdés után testápoló krémeket. Amellett, hogy testünket ápoljuk, a masszírozó mozdulatok lelkünknek is jót tesz, ellazulunk.

Egyre hidegebbre fordul időjárásunk, és a hét második felében többfelé már a 10 fokot sem éri el a maximum hőmérséklet. Segítsük immunrendszerünket, étkezzünk változatosan, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt a vitaminokban és ásványi anyagokban, és ellen tudjon állni a fertőzéseknek.

A hidegfront-érzékenyek fokozottan figyeljenek táplálkozásukra, hogy csökkenteni tudják az időjárás okozta panaszokat. Célszerű megnövelni a szervezet B1-, D- és E-vitamin, valamint kalcium és magnézium bevitelét. Ezek megtalálhatók a friss zöldségekben, gyümölcsökben, a hüvelyesekben, a halakban, a húsokban, a tojásételekben, a tejtermékekben és az olajos magvakban. Fogyasszuk őket tudatosan!

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.