Orvosmeteorológia – hőség, gyenge fronthatások terhelik szervezetünket

Csütörtökön gyenge hidegfronti, míg pénteken gyenge melegfronti hatás várható. Marad a 30 fok körüli hőmérséklet, mely szintén megterhelően hat szervezetünkre.

Csütörtökön gyenge hidegfronti hatással kell számolnunk. A frontra érzékenyeknél szédülés, álmosságérzet, ízületi fájdalmak fokozódása jelentkezhet. A mérsékelt, időnként megerősödő légmozgás fejfájást okozhat.
Marad a nyárias, kánikulai idő, de a helyenként megnövekvő gomolyfelhőzetből záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Érdemes esernyőt vinni magunkkal. Továbbra is nyáriasan öltözhetünk, a záporos idő nem enyhít sokat a hőségen. A közlekedőket helyenként vizes útszakaszok, erős széllökések zavarhatják.

Pénteken már egy gyenge melegfrontnak érvényesül a hatása, a megélénkülő délnyugati szél mellett a levegő hőmérséklete elérheti a 33 fokot is. A frontérzékenyek álmatlansággal, nyugtalansággal, pszichés ingerlékenységgel küzdhetnek, illetve az asztmás és migrénes panaszok is erősödhetnek a légkörben lezajló jelenségek hatására.
A hőségben ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról, igyunk legalább napi 2 liter folyadékot. Emellett a lédús gyümölcsök, levesek is kiváló folyadékpótlók a meleg napokon.

A pollenkoncentráció az elmúlt napokban megnövekedett, különösen a parlagfű virágpora található meg nagy mértékben a levegőben. A nagyvárosok légszennyezettsége jelenleg közepes szintű, de az érintő frontok légátkeverő hatásának és a záporoknak köszönhetően csökkenés várható mind a légszennyezettségben, mind a pollenkoncentrációban.
A közlekedőket száraz utak várják, vizes szakaszokkal csütörtökön inkább északon, míg pénteken főleg a keleti határszélen találkozhatunk. A reakcióidő a melegben megnövekedhet, ami fokozott odafigyelést igényel az utakon.

Gondolták volna, hogy a napi elfogyasztott zsiradék mennyisége hatással van az alvás minőségére? Most, hogy a napi hőmérséklet a 30 fokot meghaladja, nem könnyű forgolódás nélkül átaludni az éjszakát. Ilyen esetben az első, ami az eszünkbe jut, az a szekrényben levő altató. Pedig egy kis odafigyeléssel, nem is lenne rá szükség. Csak ügyeljünk arra, hogy ilyen forró napokon az úgynevezett „light", azaz a sovány termékeket fogyasszuk a húsok és tejtermékek közül, és egyszerre mindig keveset együnk, különösen este. Mint a legtöbb diétánál, a kulcs itt is az önmérséklet, amit érdemes betartani, ha ezzel egy nyugodtabb éjszakánk lehet.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.