Orvosmeteorológia – gyenge hidegfrontot követően naposabb, de hideg idő

Szombaton még marad a borongós idő, vasárnap és hétfőn viszont már előbukkan a nap. A hőmérséklet azonban csak 0 fok körül tetőzik, éjszaka pedig már erős fagyok várhatók

Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül, a frontérzékenyek fejfájást, reumás fájdalmakat, izomgörcsöket tapasztalhatnak. Lehangoló, többnyire erősen felhős idő lesz, csak az északi tájakon lehetnek rövid napos időszakok. Elszórtan még előfordul eső, havas eső, így a közlekedők helyenként vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak. Öltözzünk melegen, rétegesen, viseljünk, sapkát, sálat is, mert a hőmérséklet csúcsértéke nem éri el az 5 fokot, ráadásul élénk északias szél fog fújni.

Vasárnap fronthatás nem várható, napos és felhős időszakok váltakoznak majd. Tovább hűl a levegő, helyenként már fagypont alatt marad a hőmérséklet. Mérséklődik a légmozgás, és az esernyőkre sem lesz már szükség. Reggel azonban már többfelé erős fagyok várhatók, a közlekedők fagyos útszakaszokkal találkozhatnak.

Hétfőn is folytatódik a frontmentes, téliesen hideg idő, több-kevesebb napsütéssel. Számottevő csapadék ezen a napon sem valószínű. Hajnalban már országszerte kemény fagyokra készülhetünk. Reggelre csúszósak, fagyosak lehetnek az utak, és foltokban köd is képződhet.

Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, úgy figyelhetjük meg étvágyunk növekedést. Ezzel egyidejűleg pedig a borús, lehangoló időjárásnak és a napfény hiányának köszönhetően fáradékonyabbak leszünk, és sokkal nehezebben vesszük rá magunkat egy kis mozgásra. Ehelyett inkább a nassolnivalókhoz és az energia dús ételekhez fordulunk, aminek elkerülhetetlen következménye a kilók felkúszása. Ha ezt szeretnénk elkerülni, táplálkozzunk tudatosan, mértékletesen, és ne hanyagoljuk el a mozgást a téli időszakban sem.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.