Orvosmeteorológia – frontok alakítják az időjárást a hétvégén

A hétvégén előbb kettős-, majd hidegfronti hatásra kell számítani

Szombaton kettősfronti hatás érvényesül a légkörben, melynek következményeit a hidegfrontra és a melegfrontra érzékenyek egyaránt tapasztalhatják. Ilyen időjárási körülmények között gyakran előfordul, hogy az asztmában szenvedők tünetei felerősödnek. Szintén felerősödhet a depresszió, ill. a gyomor-, vese-, epegörcsökkel járó fájdalmak. A csökkenő légnyomás a vérnyomás csökkenését, és a pulzusszám növekedését is előidézi. A közlekedők vegyék figyelembe, hogy a reflexek lassulnak, növekszik a reakcióidő.

Vasárnap gyenge hidegfront vonul át térségünkben, ezért elsősorban a krónikus reumatikus betegségekben szenvedők számíthatnak panaszaik súlyosbodására. Gyakoribbak lehetnek a koraszülések is.

Hétfőn fronthatás már nem várható, de a reggeli kemény hideg szintén megviseli az emberi szervezetet. Meleg ruházattal, kesztyűvel, sapkával védekezhetünk.

A frontok hatásait enyhíthetjük, ha megpróbáljuk csökkenteni a stresszt, könnyed testmozgást végzünk, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálékokat fogyasztunk. Fordítsunk figyelmet a megfelelő folyadékbevitelre is (napi 2-3 liter).

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.