Orvosmeteorológia – frontmentes felüdülés

A hét elején fronthatások nem terhelik szervezetünket.

Hétfőn is marad a mérsékelten meleg, kora őszi időjárás. Fronthatás nem várható, közérzetünk javul. A többórás napsütés és a mérsékelt légmozgás mellett 24 fok alatt marad a maximum hőmérséklet.

Napközben öltözhetünk vékonyabban, estefelé azonban egy vékonyabb pulóverre szükség lesz. A nap folyamán kialakuló nagy hőingás megterhelő lehet a szervezet számára.

A közlekedőket alapvetően kedvező feltételek várják az utakon. A légszennyezettség és a pollenkoncentráció enyhén növekszik.

Kedden számottevő fronthatás nem várható. A napsütéses, őszi idő jótékonyan hat hangulatunkra és teljesítőképességünkre egyaránt. Bár fronthatással nem kell számolni, élénk lesz a légmozgás, ami az arra érzékenyeknél fejáfjást, szédülést kiválthat.

Napközben kellemes időre készülhetünk, a csúcshőmérséklet 25 fok körül alakul. Napnyugta után azonban gyorsan hűlni kezd a levegő, és hajnalra 10 fok alá csökken a hőmérséklet. Nappal még nyugodtan öltözhetünk vékonyabban, reggel és este viszont már szükség lesz pulóverre, kiskabátra. A hűvös éjszaka pihentető, mély alvást tesz lehetővé.

A közlekedőket kedvező feltételek várják az utakon, csak az erős napsütés lehet zavaró, különösen napfelkelte és napnyugta idején.

A légszennyezettség a hét elején növekedésnek indul, és ezzel egyidejűleg a pollenkoncentráció is kismértékben emelkedik. Az UV sugárzás közepes erősségű lesz a déli órákban.

A szeles, őszi időjárás fokozottan megviselheti bőrünket. Könnyen kiszáradhat, ami súlyosabb esetben viszkető, fájó érzéssel is járhat. Mindenképpen figyeljünk oda szervezetünk első védelmi vonalára! Egyfelől fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg ásványvizet vagy 100 százalékos üdítőitalokat, másrészről az esti fürdés után kényeztessük bőrünket testápoló krémekkel. A masszírozás nem csak bőrünknek, de hangulatunknak is jót fog tenni, nyugtatóan, pihentetően hat majd ránk az egész heti kemény munka után.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.