Orvosmeteorológia – fronthatások, változékonyság

Igazi téli időben lesz részünk. Sok csapadék, erős szél, hideg és melegfronti hatás egyaránt terhelheti szervezetünket.

Csütörtökön országszerte csapadékos időre készülhetünk. A Dunántúlon erős viharos lesz az északi szél, az erre érzékenyeknek emiatt fájhat a feje. Nyugaton hideg, keleten melegfronti hatásra számíthatunk. Az érzékenyek fáradékonyságot, álmatlanságot, ingerlékenységet, vérnyomás-ingadozást érezhetnek. A hideg, téli időjárás megviseli szervezetünket is, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, ezzel erősíthetjük immunrendszerünket. A citrusfélék remek C-vitamin források, a csicseriborsóban, babban és napraforgómagban rengeteg vas van.

A légszennyezettség a csapadékos időnek köszönhetően alacsony lesz, az utak sózása miatt azonban kissé magasabb lehet a porkoncentráció. Nyugaton és a középső országrészben havazásra számíthatunk, a Dunántúlon ráadásul hófúvások is rontják a közlekedési feltételeket. Keleten vegyes halmazállapotú csapadék várható. A nagy havazás miatt könnyen járhatatlanná válhatnak egyes útszakaszok, ezért nem árt hólánccal, hólapáttal is felkészülni az autózóknak.

Pénteken gyenge hidegfronti hatás várható. Folytatódik a havazás, de már egyre kevesebb helyen. A jelenlegi számítások szerint északon esik majd legtovább a hó. A szél mérséklődik, erős hófúvásokra már nem kell számítani. A légszennyezettség általában alacsony, közepes lesz. A közlekedők sokfelé havas, latyakos, csúszós utakkal találkozhatnak. Vezessenek óvatosan!

A sok friss hó kiváló lehetőséget nyújt a hétvégi szabadidős programokhoz. Több helyen lehet majd síelni, szánkózni. A hazai sípályák is remek hóval várják a látogatókat. Töltsék a hétvégét aktív pihenéssel, tervezzenek programokat a szabadba!

A humánmeteorológiával kapcsolatos egyéb cikk itt olvasható. Időjárás-érzékenység vizsgálat Meteo Klinikánkon, kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.