Orvosmeteorológia – fronthatások terhelik szervezetünket

A hét eleji frontmentes napokat követően csütörtökön és pénteken kettős, míg szombaton hidegfronti hatással kell számolnunk.

Csütörtökön két egymást követő fronthatás is megterheli a szervezetünket: délelőtt meleg, míg délutántól hidegfronti hatásra készülhetünk. A frontérzékenyek a szokásosnál fáradékonyabbnak érezhetik magukat, emellett koncentrációs nehézségek, izomfájdalmak, hasi görcsök jelentkezhetnek. Az élénk délies, majd a délutántól északnyugati szél elősegítheti a fejfájás kialakulását, migrénes panaszok felerősödését.

A délutáni óráktól eleinte nyugaton, majd egyre többfelé lesz szükség az esernyőre, használatát azonban az élénk szél megnehezítheti. Napközben továbbra is nyáriasan öltözhetünk, a reggeli órákban azonban hűvös lesz az idő, 12, 17 fokig hűl a levegő. Pulóverre vagy kardigánra reggel szükségünk lesz.
A közlekedőknek többfelé kell számítaniuk nedves, csúszós útszakaszokra. A reakcióidő megnövekszik, ezért fokozottan figyeljenek vezetés közben.

Pénteken továbbra is kettős fronthatás érvényesül, mely igen megterhelően hat mind a meleg-, mind a hidegfront-érzékenyekre. A keleti megyékben még kánikulai melegre készülhetünk, de nyugaton már 25 fok alatt marad a maximumhőmérséklet.

Az UV-sugárzás a derült területeken közepesen erős lesz mindkét napon. A légszennyezettség és a pollenkoncentráció a csapadéknak köszönhetően csökkenni fog, az elmúlt napok igen magas szintjéhez képest, de az allergiás tüneteket a fronthatások is felerősíthetik. Különösen a csalánfélék és a parlagfű pollenszórása lesz erős az elkövetkezendő hétben.

Magyarországon legalább két millióan szenvednek valamilyen allergiától, illetve magas az asztmás betegek száma is. A magas pollenkoncentráció mellett a zivatarokhoz kapcsolódó viharos szél, illetve az emelkedő páratartalom és a hirtelen lecsökkenő hőmérséklet is a panaszok felerősödéséhez vezethet. A magas pollenérték és a légszennyező anyagok jelentős légköri koncentrációja együttesen sokkal nagyobb hatást gyakorol a szervezetre, mint a pollenkoncentráció önmagában. Ezért a nagyvárosokban élők allergiája súlyosabb lehet, mint a vidéki, légszennyezőktől mentes környezetben élőké.

Az allergiától szenvedőknek mindenképp tanácsos vihar előtt és után zárt térben tartózkodni, sőt a frissítő zápor után még órákig nem ajánlott szellőztetni, mivel az esőcseppek a fűfélékből „kiverik" a virágport, illetve roncsolják a polleneket, és a kisebb részecskék mélyebbre juthatnak le a légutakba és a tüdőbe.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!