Orvosmeteorológia – fronthatások a hét elején

Hétfőn kettős fronthatás terheli szervezetünket, kedden pedig gyenge melegfronti hatásra kell készülnünk. Továbbra is szeles marad az idő.

Hétfőn kettős fronthatás várható, ezért a hideg- és melegfrontra érzékenyeknél egyaránt jelentkezhetnek panaszok: fejfájást, ízületi fájdalmakat, illetve koncentrációs zavarokat, vérnyomás ingadozást tapasztalhatnak.

Többnyire felhős, szeles időben lesz részünk, esőre, záporokra, zivatarokra is számítani kell. Az esernyőt ne felejtsük otthon! A vasárnapi front mögött még áramlik hazánkba a hideg levegő, ezért néhány fokkal csökken a nappali csúcshőmérséklet, nyugaton a 20 fokot sem éri el. A nyugati megyékben élők ezért napközben is öltözzenek kicsit vastagabban. A közlekedők, vizes, csúszós útszakaszokra, időnként erős oldalszélre készüljenek.

Kedden gyenge melegfronti hatás érvényesül, az arra érzékenyek ingerlékenységet, álmatlanságot tapasztalhatnak.

Néhány fokkal erősödik a nappali felmelegedés, és kellemes őszi időre számíthatunk. Napközben öltözhetünk vékonyabb ruhákba, reggel és este azonban vigyünk magunkkal pulóvert, kiskabátot. A nyugati országrészben élőknek helyenként esernyőre is szükségük lehet. A szél erős marad, ami kiválthat fejfájást, szédülést, idegesség érzetet a fokozottan érzékenyeknél. Az autósok alapvetően kedvező közlekedési feltételekre készülhetnek, csak a nyugati megyékben lehetnek vizes, csúszós útszakaszok. Az erős oldalszélben pedig romolhat a jármű menetstabilitása. A levegő szennyezőanyag koncentrációja kismértékben növekszik, a pollentartalom alig változik.

Vérnyomásunk ugyanolyan változékony, mint az időjárás. Bizonyos időjárási helyzetek megemelik, és vannak olyanok, melyek csökkentik. Manapság sokat hallhatunk arról, hogy hogyan csökkentsük vérnyomásunkat. De mi a helyzet azokkal, akiknek alacsony a vérnyomása? Könnyen átsiklunk e felett, mivel úgy gondoljuk, hogy nem olyan súlyos ez az állapot, nincsenek olyan káros következményei, mint a magas vérnyomásnak. Bár biztos nem így gondolja az, akinek állandóan alacsony a vérnyomása.

Az időjárás változásának következtében gyakran tapasztalhatjuk, hogy fáradékonyak, levertek vagyunk, nehezen tudunk reggel magunkhoz térni, csökken szellemi terhelhetőségünk és cselekvőkészségünk. Talán nem is gondoljuk, de a háttérben az alacsony vérnyomás állhat.

Szóval mire figyeljünk alacsony vérnyomás esetén? Igyunk több vizet és kevesebb alkoholt. Az alkohol kiszáradást okoz, ami csökkenti a vérnyomást, míg a víz növeli a vér volumenét.

Együnk bőséges mennyiségben gyümölcsöket, mert megfiatalítják a testet, és így megakadályozzák, hogy kifejlődjön az alacsony vérnyomás.

Testünk kapja meg mindazokat a szükséges tápanyagokat, melyek egészségünket szolgálják. Ezért együnk magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket, sovány csirkét és halakat.

Naponta többször együnk és egyszerre kis mennyiségeket, mert így megelőzhetjük, hogy vérnyomásunk az étkezések után hirtelen leessen.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.