Orvosmeteorológia – frontban gazdag hétvége

Az elkövetkező napokban a frontra érzékenyeknek egymást követő fronthatásokra kell felkészülniük. Holnap előbb egy gyenge melegfront fokozza a nappali felmelegedést, szombaton azonban egy markáns hidegfront érkezik erős széllel, záporokkal, zivatarokkal.

Pénteken egy gyenge melegfront hatása érvényesül, a megélénkülő délnyugati szélben a levegő hőmérséklete elérheti a 33 fokot is. A frontérzékenyek álmatlansággal, nyugtalansággal, pszichés ingerlékenységgel küzdhetnek, illetve az asztmás és migrénes panaszok is erősödhetnek a légkörben lezajló jelenségek hatására.

A hőségben ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról, igyunk legalább napi 2 liter folyadékot! Emellett a lédús gyümölcsök, levesek is kiváló kiegészítői lehetnek étrendünknek a meleg napokon a megfelelő folyadékbevitel szempontjából.

A pollenkoncentráció az elmúlt napokban megnövekedett, különösen a parlagfű virágpora található meg nagymértékben a levegőben. A nagyvárosok légszennyezettsége jelenleg közepes szintű, de az érintő frontok légátkeverő hatásának és a záporoknak köszönhetően csökkenés várható mind a légszennyezettségben, mind a pollenkoncentrációban.

A közlekedők dolgát nedves útszakaszok főleg a keleti határszélen nehezíthetik a futó záporok környezetében. A nyugati megyékben az erős napsütés zavarhatja a vezetőket. A reakcióidő a melegben megnövekedhet, ami fokozott odafigyelést igényel az utakon.

Szombaton egy erőteljes hidegfront érkezik, záporos, zivataros időt hozva hazánkba. A frontra érzékenyek fejfájásra, szédülésre, ízületi és görcsös fájdalmakra panaszkodhatnak. A fejfájásos, esetleg migrénes tüneteket a megerősödő szél is fokozhatja. A hidegfront átvonulásával a légkör kitisztul, csökken a pollenek és szennyezőanyagok koncentrációja, így mérséklődhetnek az allergiás panaszok.

A közlekedőktől fokozott figyelmet igényelnek a vizes, csúszós útszakaszok, illetve az erős oldalszél, mely csökkenti a jármű menetstabilitását.

A front következtében mérséklődik a nappali felmelegedés, ami a szervezet számára felfrissülést jelent az elmúlt kánikulai napok után. Ugyanakkor a borongós, esős időben hangulatunk rosszabbra fordulhat.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.