Orvosmeteorológia – front nélkül

Ismét itt a napos, meleg idő. A hét első felében fronthatások nem terhelik szervezetünket, kellemes, késő nyári időre készülhetünk. Szervezetünk felfrissül.

Kedden sem kell számottevő fronthatásra számítanunk. A nap folyamán kellemes időre készülhetünk, a csúcshőmérséklet 27 fok körül alakul, így szervezetünket nagy meleg nem terheli, feltöltődünk energiával. A mérsékelt szél azonban fejfájást előidézhet az arra érzékenyeknél.

A közlekedési feltételek kedvezőek lesznek, száraz utakra készülhetnek a vezetők. Legfeljebb az erős napsütés lehet zavaró.

Napközben ismét elővehetjük a szellősebb, nyárias ruhákat. Hajnalban, kora reggel azonban szükségünk lesz pulóverre, kiskabátra, hiszen a levegő 10, 15 fokig hűl. Az UV sugárzás a déli órákban erős lehet, szemünk és bőrünk védelme érdekében vegyünk fel napszemüveget, illetve használjunk fényvédő krémeket.

A pollenkoncentráció növekszik, különösen a parlagfű, az üröm és a csalánfélék pollenjei vannak nagy számban jelen a levegőben.

Szerdán is frontmentes napra ébredünk. Erősödik a nappali felmelegedés, többfelé 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A nyugati határszélen rövid záporok, zivatarok kialakulhatnak, az ott élőknek esernyőre, esőkabátra szükségük lehet. Mérsékelt lesz a légmozgás. Napközben nyáriasan öltözhetünk, a reggeli órákban azonban 10, 15 fokig hűl a levegő, ezért vigyünk magunkkal pulóvert, kabátot.

A közlekedőket kedvező feltételek várják, vizes, csúszós útszakaszok legfeljebb a nyugati határszélen fordulhatnak elő. Emellett az erős napsütés időnként elvakíthatja a vezetőt, különösen napfelkelte és napnyugta idején.

A kellemes, késő nyári idő hangulatunknak, közérzetünknek egyeránt jót tesz. A fokozódó melegben azonban könnyen kiszáradhatunk, ezért továbbra is figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre. Igyunk legalább napi 2 liter folyadékot! Szervezetünk víz- és ásványi anyag igényének pótlására válasszunk az ásványvizek vagy cukormentes üdítőitalok közül. Egy részét fedezhetjük gyümölcsök, zöldségek, levesek fogyasztásával is.

Biztosan mindannyiunk számára ismerős a reggeli rohanás, amikor azt sem tudjuk hol áll a fejünk, csak igyekszünk időben elindulni otthonról, hogy beérjünk munkahelyünkre vagy az iskolába. Ilyenkor gyakran lemondunk a reggeliről, hiszen ezzel is időt nyerünk. Ez azonban nem jó taktika, ugyanis a reggeli elmulasztásával szervezetünk nem jut a nap megkezdéséhez szükséges energiaforrásokhoz, és rövidesen követelni kezdi a táplálékot. Ilyenkor szoktunk a kalóriadús ételekhez, nassolnivalókhoz nyúlni, ami egykettőre súlyfelesleg kialakulásához vezet. Mindezt elkerülhetjük, ha 20-25 perccel korábbra állítjuk az ébresztőórát, és nyugodt körülmények között megreggelizünk. Így szervezetünk számára biztosítjuk a fizikai és szellemi munkavégzéshez szükséges energiát, és nem tör ránk a farkaséhség.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.