Orvosmeteorológia – friss levegő

Szerdától a hidegfront átvonulása után felfrissül a levegő, enyhe nyári időre számíthatunk. Fronthatás nem várható.

Szerdán számottevő fronthatásra nem kell számítani. A szép nyári időben az egész ország területén szervezhetünk egész napos programokat. A napsütést délután csak helyenként zavarhatják gomolyfelhők, rövid záporok. A megélénkülő szél az arra érzékenyeknél enyhe fejfájást okozhat.

Erősödik az UV-sugárzás. A 11-15 óra közötti időszakokban ne tartózkodjunk hosszabb ideig a napon. Ha mégis elkerülhetetlen kint lennünk, akkor megfelelő öltözettel illetve fényvédő szerekkel védekezzünk! A délutáni órákban előfordulhat zápor, zivatar. A közlekedők általában kedvező közlekedési feltételekre készülhetnek. A légszennyezettség és a pollenkoncentráció a front átvonulása után alacsony, de szerdától kissé növekszik. A friss levegőben az alvás is pihentetőbb lesz.

Napjainkban az emberek többsége sokkal nyugtalanabbak, feszültebbek, ingerlékenyebbek vagyunk. Nem is csoda, hiszen a külső ingerek, amik bennünket érnek, szinte felemésztenek. A munkahelyi, a családi, a magánéleti események okozhatják e lelkiállapotokat. Sőt képzeljék el, hogy az időjárás változékonysága is befolyásolja hangulatunkat, és az arra érzékenyeknél feszültség forrásává is válhat. Így nem árt, ha odafigyelünk magunkra. Az egyik megoldás lehet a megfelelően összeállított étrend, mely segíthet megbirkózni a mindennapi nyomással és szorongással. Íme néhány kitűnő stresszcsökkentő étel: bogyós gyümölcsök, mandula, tej, szója termékek, tonhal, lazac, teljes kiőrlésű gabonafélék. Hogy miért fogyasszuk őket? Fontos antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, melyek az idegrendszerre pozitív hatást fejtenek ki és ezáltal csökkentik a stresszt szervezetünkben. Ezen felül érdemes kipróbálnunk a marhahúst, ha eddig nem tettük volna, mert magas a cink, vas és B-vitamin tartalma, melyek segítenek helyre billenteni hangulatunkat.

Csütörtökön sem lesz fronthatás. Délután szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok. Ha van rá lehetőség szervezzünk szabadtéri programokat. A friss levegő javítani fog közérzetünkön.

Enyhe, nyárias időre készülhetünk, a hőmérséklet még többnyire 30 fok alatt marad. Az UV sugárzás azonban erős lehet. Óvjuk bőrünket és szemünket a tűző napon! Egész nap nyáriasan öltözhetünk, csak a reggeli órákban lehet szükség vékony pulóverre. Délután helyenként, főleg az északi országrészben jól jöhet az esernyő. Éjszaka a hőmérséklet mindenhol 20 fok alá süllyed. Szellőztessük ki a lakást, a hűvös időben pihentetőbb lesz az alvás. A légszennyezettség és a pollenkoncentráció kissé nő, de nem ér el veszélyes értékeket. A közlekedők általában kedvező feltételekre számíthatnak. Azonban legyenek óvatosak az erősebb napsütésben, mert csökkenhet a reakcióidejük. A záporok környezetében csúszós utakkal, erős széllel találkozhatnak.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.