Orvosmeteorológia – borongós hétvége, fronthatások

A hétvégén előbb enyhe melegfronti, majd kettős fronthatás érvényesül. Felhős, esős időre, kevés napsütésre, de enyhébb időre készülhetünk. Hétfőn fronthatás nem várható, és a nap is több órára kisüt.

Szombaton gyenge melegfronti hatás várható. A frontérzékenyek alvási és koncentrációs zavarokat, ingerlékenységet tapasztalhatnak. Csapadékra eleinte elszórtan még többfelé, később inkább a keleti országrészben számíthatunk, vigyünk magunkkal esernyőt. Bár melegszik a levegő hőmérséklete az előző napokhoz képest, továbbra is öltözzünk rétegesen. Mérséklődik a légmozgás. A közlekedők legyenek óvatosak, mert a csúszós utak rontják a jármű menetstabilitását! Hajnalra többfelé köd képződik.

A légszennyezettség az elkövetkezendő napokban alacsony szinten marad a csapadékosabb és szeles időjárásnak köszönhetően.

Vasárnap kettős fronthatás érvényesül, hatására szédülés, fejfájás, vérnyomás ingadozás, izomfájdalmak jelentkezhetnek. A keleti országrészben élőknek ismét csapadékos időben lesz részük, az esernyőre, esőkabátra egész nap szükségük lesz, és délutántól a nyugati határszélen is előfordulhat szórványos eső. A mérséklet északkeleti szélben többfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, enyhül az idő. A közlekedők óvatosan vezessenek, különösen keleten a vizes, csúszós útszakaszok miatt.

A hétvégén borongós időben lesz részünk, csak kis időre bújik elő a nap a felhők mögül. Emellett többször fog esni az eső is, a keleten élők számíthatnak csapadékosabb napokra, itt szabadtéri programok szervezése nem ajánlott. Nyugaton azonban egy-egy sétát, kisebb túrát is bátran szervezhetnek az itt élők, de kerüljék az erdős területeket, mert az előző napok esőzései következtében sáros terepviszonyokra számíthatnak.

Hétfőn fronthatás nem terheli szervezetünket. A délies szélben tovább melegszik a levegő, és országszerte 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Kellemes őszi időben lesz részünk, többórás napsütéssel. Szervezetünk feltöltődik, hangulatunkra pedig pozitív hatással lesz a hosszabb napos időszak. A közlekedők alapvetően kedvező feltételekre készülhetnek, csak ködfoltok lassíthatják a forgalmat a reggeli órákban.

A gyenge meleg, majd kettős fronthatás miatt jelentkező fáradtság megviselheti szervezetünket, ami közvetlen környezetünkre is kihathat. Hogy ezt elkerülhessük, együnk meg a nap folyamán 2-3 friss zöldséget, gyümölcsöt, mint például narancsot, kivit, almát, paradicsomot, retket, káposztát, mely felér egy vitaminbombával. A vitaminok nemcsak közérzetünkre lesznek pozitív hatással, hanem szervezetünket, immunrendszerünket is erősítik. Ezen kívül értékes ásványi anyag- és rostforrások is. Naponta legalább 25g rost fogyasztása javasolt, mely hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez, csökkenti a koleszterin-szintet, és teltségérzetet okoz. Magas koleszterin-szint esetén, illetve fogyókúrázók számára kifejezetten ajánlott.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.