Orkán erejű széllökést hozott a hidegfront

A szombat késő délután érkezett hidegfront leginkább a nyugati határszélen okozott zivatarokat. Helyenként orkán erejű széllökés kísérte a front áthaladását.

Véget ért a több napja tartó forróság a Kárpát-medence térségében. A felfrissülés egy markáns hidegfront formájában érkezett, amely mögött az ittlévőnél mintegy 10-12 fokkal hűvösebb levegő halmozódott fel.

A változást hozó hidegfront szombaton kora délután még az Alpok vidékénél járt, és abban a térségben okozott heves zivatarokat, de gyorsvonati sebességgel haladt tovább keleti irányba. Nagyjából 18 órakor érte el a nyugati határvidéket, ott már északnyugatira fordult és viharossá fokozódott a szél. Fertőszentmiklósi mérőműszerünk 120 km/órás széllökést is regisztrált, és a hőmérséklet 31,8 fokról alig két óra leforgása alatt 18,2 fokra esett vissza. Az intenzív zivatargócok ugyanakkor addig még nem sodródtak be az ország területére Ausztriából.

Késő délután még csak az Alpok feletti zivatarok cirrusernyője látszott (időjárás.hu kamera)


Este a zivatarfelhő is megérkezett Szentgotthárdra (időjárás.hu kamera)

A front haladását kísérve késő este eleinte a nyugati határszél mentén, később már a Dunántúlon másutt is előfordultak elszórtan záporok, zivatarok. Helyenként az intenzív radarvisszhangok alapján egy-egy szélviharral, jégesővel, felhőszakadással kísért heves zivatar kialakult. A hidegfront vonala mögött a nyugati megyékben jelentősen visszaesett a hőmérséklet, északnyugatira fordult és viharossá fokozódott a szél. A legerősebb széllökések elérték a 60-80 km/órás értékeket is.

Az éjszaka második felében a középső és a keleti megyékre helyeződött át a felhősáv, de ott kevésbé heves jelenségeket okozott.

Vasárnap az ország nagyobb részén napos jellegű, eleinte szeles, mérsékelten meleg idő ígérkezik.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.