Októberig 10 hurrikán is kifejlődhet az Atlanti-óceánon

Az Atlanti-medencében augusztusban felgyorsul a ciklonfejlődés, és a NOAA legfrissebb előrejelzései szerint a szezon végéig akár 10 hurrikán is kialakulhat.

Az Atlanti-óceánban augusztustól októberig indul be az igazi hurrikánszezon, a viharobjektumok ebben az időszakban gyakrabban követik egymást és intenzívebbé is válnak. A NOAA így minden év augusztusában aktualizálja a trópusi ciklonaktivitásra vonatkozó májusi előrejelzéseit. A most kapott új eredmények, melyek közül a legfontosabb, hogy az óceán vízfelszíne még mindig szokatlanul meleg, megerősítették a tavaszi várakozásokat, hogy igen aktív szezon vár a térségre.

Az átlagosnál aktívabb 2011-es szezon esélyét májusban 65, míg most 85 százalékra becsülték. Ez a várt viharobjektumok számában is növekedést eredményezett: májusban még 12-18 olyan vihart vártak, amely nevet is fog kapni (azaz a 10 perces átlagszél meghaladja a 62 km/órát) és ezek közül 6-10 képződményről vélték, hogy hurrikánná fog erősödni (119 km/óra feletti szél). A legfrissebb adatok alapján most 14-19 trópusi vihart és 7-10 hurrikánt jeleznek előre. Utóbbiak közül 3-5 érheti el a minimum hármas fokozatot a Saffir-Simpson skálán (legalább 178 km/órás átlagszél).

Egy átlagos szezon alatt 11 trópusi vihart, 6 hurrikánt és ezekből 2 intenzív hurrikánt jegyeznek.

Az Atlanti-óceán medencéjében június 1-e óta eddig 5 trópusi ciklon fejlődött ki: az Arlene, a Bret, a Cindy, a Don és legutóbb az Emily. Az Emily augusztus első hetében a Karib-szigeteket áztatta nagy esőkkel, és négy ember halálához is vezetett Haitin, illetve Dominikán, majd szétesett, mielőtt elérte volna Florida térségét. Az Atlanti-medencében az USA partjait utoljára 2008-an érte el hurrikán, az Ike, noha a 2010-es év is szokatlanul aktívnak bizonyult.

Extrémumok éve az USA-ban

Az USA az idei évben egyébként extrém időjárások sorozatát éli meg. Tavasszal a tornádók okoztak óriási pusztításokat: 2011-ben minden korábbinál többen, összesen 537-en vesztették életüket a forgószelek miatt - a korábbi fekete-rekord tartó az 1953-as év volt, amikor 519 áldozatot követeltek a felhőtölcsérek.

A déli államokban, különösen Texas, Louisiana és részben a Préri területén súlyos aszályokkal küzdenek már hónapok óta, és a száraz időszak a jövő évbe is átnyúlhat, miután a csapadékhiányt okozó La Nina alig két hónapos szünetet követően újból felépülhet a csendes-óceáni térségben. A szárazságot tovább súlyosbította a rendkívüli hőség, ami az észak-amerikai kontinenst már hosszú hetek óta perzseli. A hőhullámban sorra dőltek a melegrekordok - júliusban mintegy 2600 alkalommal került sor valamilyen formában rekord beállításra vagy döntésre az USA-ban (ez érinthette a hajnali vagy délutáni melegrekordot, vagy épp a hullám hosszát). A 40 Celsius fok közeli tartós forróság tucatnyi ember életét követelte.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.