Nyugaton zord, keleten tavaszias az idő

A Dunántúlon hétfő este óta folyamatosan havazik, és várhatóan csak csütörtök este áll el a csapadék. A feltámadt szél hófúvásokat, zord időt okoz, a közlekedés kaotikussá vált. Közben keleten "kitavaszodott".

A Dunántúl nyugati felén hétfő este óta kitartóan havazik, a lehullott hó vastagsága többfelé meghaladja a 15 centimétert, az erős, helyenként 60 km/óra feletti északi szél pedig a közlekedést akadályozó, megbénító hófúvásokat, hótorlaszokat, jégbordás utakat okoz. Igazán zord idő uralkodik a térségben, és várhatóan csak csütörtökön napközben, estefelé szűnik meg ott a hóesés, illetve délután kezd csillapodni a szél. Ha nem muszáj, ne üljünk autóba a térségben, mert könnyen elakadhatunk, illetve ha mégis, akkor készüljünk fel hólánccal, étellel, itallal, meleg takaróval, és mindenképp tájékozódjunk a közlekedési és útviszonyokról!

A havazás miatt több út, főút, illetve útszakasz részben vagy egészben járhatatlanná vált Vas, Zala és Veszprém megyében, de Győr-Mosonban is utakat zártak le a hóátfúvások miatt. Hótorlaszoktól Somogyban is lehet tartani. Személyautók és kamionok akadtak el az utakon, több baleset is történt. Többek közt egy mentőautó is árokba borult. Szlovénia felől 19 órától visszavonásig már nem engedik át a teherforgalmat. (forrás: mti.hu)

Így tűnt el a táj Fertőszentmiklóson a felkavart hó miatt - a térségben jó 10-15 centi hó hullott, a legerősebb széllökések pedig megközelítették a 65 km/órát:

ICI Interaktív Meteorológia mérőhálózatának webkameraképe Fertőszentmiklósról szerdán déltájt

Bakonycsernyén is minimálisra csökkent a látástávolság az intenzív hóesésben:

ICI Interaktív Meteorológia mérőhálózatának webkameraképe Bakonycsernyéről szerdán 9:45 felé

Az ország középső és keleti részei fölé közben már jóval enyhébb légtömegek érkeztek, így ezeken a tájakon már eső formájában hullik a csapadék, főként a déli országrészben kell erre számítani. Az enyhülés a keleti és déli országrészben már kedden érezhető volt, hiszen míg a Dunántúl nagy részén csak fagypont közelében alakult a maximum, addig délen és keleten már többfelé 5, 7 fokot mértünk. A kettősség ma tovább fokozódott: délután a Tiszántúlon már többfelé előfordultak a tavaszt idéző 11-13 fok körüli értékek, míg a Nyugat-Dunántúlon továbbra is csak 0 fok körül alakult a hőmérséklet. Csütörtökön keleten ugyan már több fokkal mérséklődik a felmelegedés, de még is 6-8 fokokra lehet számítani, míg a Dunántúlon marad a téli idő.

Szerda délben Békéscsabán már 13 fokot mértünk, míg a Dunántúl nyugati részén
csak fagypont közelében alakult a hőmérséklet.

ICI Interaktív Meteorológia mérőhálózatának adatai

Miközben keleten már tavasziasan enyhe volt az idő, nyugaton szakadt a hó
AZ ICI Interaktív Meteorológia szentgotthárdi mérőállomásának webkameraképe

Hókörkép a szomszédos területekről

A mediterrán ciklon többfelé okozott tartós havazást Közép- és Dél-Európa más részein is. Szlovéniától Ausztrián át Csehországig több helyen gyarapodott a hó 10-15 centivel az elmúlt napokban. Ljubljanában, Klagenfurtban  és Pozsonyban 14, Mariborban, Zágrábban és Bécsben 12, Grazban 10, Prágában és Münchenben 6, illetve 7 centi friss hó hullott.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.