Nemcsak nálunk okoz kiadós havazást a ciklon

A mediterrán ciklonból a Nyugat-Dunántúlon már többfelé hullott 8-10 centi hó, de Közép-Európa más részein sokfelé havazik, helyenként kiadós mennyiség gyűlt már össze.

A Közép-Európa fölé húzódott ciklonrendszer nemcsak nálunk okoz kiadós havazást, de intenzíven hullik a hó a Szlovéniában, Ausztriában és Csehországban, illetve az Alpok mentén Svájcban és Németországban is. A legutóbbi mérések szerint Bécs környékén már közel 10 centi hó hullott, de akárcsak a Nyugat-Dunántúlon, Ausztria keleti felén is bőven van még utánpótlás, több 10 centi hó hullhat csütörtökig.

Bécs, Theseus Templom a Városligetben, Hofburg (forrás: wien.gv.at)

Ljubljanában hétfő estétől kedd reggelig 16 centi friss hó hullott, így 26 centisre hízott a hótakaró, míg Mariborban 10 centi hullott az éjjel. A térségben a déli órákig tovább havazott, jelenleg a szlovén fővárosban +1 fokot mutatnak a hőmérők, így a hó olvad. Hétfőn Olaszország északi részén is többfelé havazott, többek között a Földközi-tenger partján fekvő Genovában, illetve Velencében is, itt azonban a hó gyorsan elolvadt. Genovában elég ritkának számít a hóesés, évente egy-kétszer fordul elő.

A ljubljanai reptér (lju-airport.si)

A Károly-híd Prágában (forrás: praguewebcam.com)

A svájci Alpokban található, 2500 méter magas Säntis csúcson közel 6 méteresre növekedett a hótakaró az elmúlt napok kiadós havazásai következtében. Ez bő két méterrel haladja meg a jelenleg az európai dobogó második fokán álló Zugspitzét (kb. 3000 méter magas), ahol „csak" 3 és fél méter hó található.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.