Nem marad tartósan a sarkvidéki levegő

Szerdáig árasztja el a Kárpát-medencét a poláris eredetű légtömeg, kedd és szerda hajnalban többfelé fagyhat. A hosszú hétvégére viszont enyhülni látszik az idő.

Frontok és ciklonok okoznak változékony, gyakran csapadékos időt a hétvégén.  Szombaton a nap nagy részében még melegfront határozta meg az időjárást, kora este azonban az északnyugati határszélt már eléri az a hidegfront, amely mögött néhány napra sarkvidéki eredetű légtömeg árasztja el a Kárpát-medencét.


Szombaton a hidegfront előtt a déli megyékben az erőteljes melegadvekció hatására még a 20 fokot is megközelítette a hőmérséklet. Vasárnap ugyanitt már jó 10 fokkal lesz hidegebb.

A hidegfronttal újabb csapadék érkezik, és szombat késő estétől a Dunántúlon, illetve a hegyvidékeken az esőt már havas eső, hószállingózás válthatja fel. A front mögött megerősödik, előbb a Dunántúlon, majd vasárnap északkeleten is viharossá fokozódik az északnyugati szél - viharos lökések vasárnap hajnalban és délelőtt a főváros környékén is előfordulhatnak.  

Zúdulni kezd a hideg levegő, és vasárnap alig emelkedik majd a hőmérséklet: a minimumok 0, +8 fok között várhatók, míg a maximumok is csupán 2, 9 fok között alakulnak majd. A keleti megyékben napközben általában csökkeni fog a hőmérséklet.

Vasárnap napközben egyre kevesebb helyen várható eső (nyugaton és a hegyekben havas eső, hó is eshet), a hidegfront északkelet felé kora délután elhagyja az országot. A hideg levegő beáramlása azonban folytatódik az erős-viharos északias széllel, és délután-este dél felől újabb csapadékhullám érkezik. Ebből főként a Dunántúlon az eső mellett ismét lehet havas esőre, gyenge havazásra számítani. A hó azonban nem marad meg, elolvad.

Havas eső, gyenge havazás még hétfőn, illetve kedden északkeleten is előfordulhat, majd átmenetileg megnyugszik az időjárás. A hidegbeáramlás szerdán szűnik meg. Kedd és szerda reggel nagy területen fagyhat (-5 fok is lehet), szerdától viszont már enyhülés kezdődik. A hosszú hétvégén várhatóan egyre többfelé emelkedik 10 fok fölé a csúcshőmérséklet, a hajnali fagyok is megszűnnek. Az idő azonban nem lesz zavartalan, több front is érkezhet esőtől kísérve.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.