Napról napra enyhébb idő, gyenge melegfronti hatás – humánmeteorológia

A héten fokozatos enyhülésre számíthatunk, a hőmérséklet a hét második felében egyre többfelé átlépi a 10 fokot. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül, fáradékonyságot, vérnyomás-ingadozást tapasztalhatunk. Csütörtöktől kettős fronthatás és változékonyabb idő várható.

Szerdán gyenge melegfronti hatás várható. Az enyhülő időben fáradékonyságot, koncentrációs problémákat tapasztalhatunk, az időjárásra érzékenyebbeknél vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. A reggeli ködfoltok feloszlása után országszerte többórás napsütésre van kilátás, amit elsősorban a nyugati megyékben zavarhat meg kevés gomolyfelhő. Fáradtság ellen fogyasszunk élénkítő hatású teákat, a vérnyomás problémákra pedig könnyű ételeket. Az autósoknak ajánlott napszemüvegben vezetni, mert az alacsony napállás mellett egyes útszakaszokon zavaróan szembesüthet a Nap.

A légszennyezettség alacsony, a szálló por koncentrációja közepes szintet ér el.  A mogyoró és az égerfa virágpora közepes mennyiségben található meg a Dunántúlon, míg a Tiszántúlon kisebb a pollenkoncentráció. A következő napok csapadékmentes időjárásának köszönhetően a légszennyezettség mértéke és a pollenkoncentráció is kissé emelkedni fog.

Csütörtökön kettős fronthatás terheli szervezetünket, gyulladásos és görcsös panaszok egyaránt előfordulhatnak.  Eleinte jobbára felhős, borult lesz az ég, szórványosan eső, zápor is kialakul, majd délután szakadozni kezd a felhőzet. A káliumtartalmú ételek enyhítik a görcsös tüneteket, fogyasszunk uborkát, banánt. A gyulladásos panaszokra jótékony hatású a kamillatea fogyasztása.

 Pénteken továbbra is kettős fronthatás várható, a nappali hőmérséklet egyre többfelé átlépi a 10 fokot. A keringési betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, ők pihenjenek sokat, fogyasszanak könnyű ételeket, hagymaféléket. A hétvégén további melegedésre számíthatunk.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.