Napokig havazik az Alpokban az áprilisi időben

A hétvégi mediterrán ciklon az Alpok magasabb részein kiadós havazást okoz. A jövő hét második felében pedig újabb légörvény miatt fog esni a hó a csúcsokon.

A Kárpát-medencében is borongós időt okozó kiterjedt mediterrán eredetű ciklon csapadéksávja szombaton az Alpok nagy részére kiterjedt. Általában 1800 métere felett havazott, lejjebb eső hullott. Az előrejelzések szerint hétfő estig tart a ciklon hatására az ismétlődő jellegű csapadékhullás. Hétfő reggel a havazás határa helyenként 1000 méterre csökkenhet. 1500 méter felett a három nap során 10-50 cm friss hóra lehet számítani.

Ezt követően jelentős olvadás nem lesz a magasabb szinteken, sőt a hét második felében egy nyugat felől érkező újabb légörvény tovább növeli a hóréteget az ezernyolcszáz méter feletti szinteken. Az Alpokban így egyre szebb kontraszt alakul ki: az alsóbb részeken már zöldül a fű, és tavaszodik, míg feltekintve a magas hegyekre napról-napra vastagabb hóréteget látni. Egy a hónap végén esélyes erős melegedésben pedig könnyen indulnak majd meg árhullámok a vízgyűjtőkön.


(tirol-cam.at)


(zermatt.ch)


(planneralm.at)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.