A napi hőingások a keringési betegeket terhelik – orvosmeteorológia

Továbbra is változékony idő várható, a napi nagy hőmérsékletváltozások leginkább a keringési betegeket teszi próbára. Kedden lehűlés jön, erősödnek a görcsös panaszok.

Vasárnap markáns fronthatás nem várható. Helyi záporok, zivatarok kialakulására országszerte számíthatunk, melyek környezetében erős szélre lehet számítani. A szél érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, izgatottság. A szabadtéri programokhoz a esernyőt, esőkabátot célszerű vinni. A Pünkösdi ünnepek változékony időjárás mellett telik, jellemző lesz, hogy a napos és felhős időszakok között nagy hőingásokat érzékelhetünk, ezért a keringési problémákkal küzdők, ne terheljék magukat, kényelmesen, nyugodt tempóban végezzék a napi feladataikat. A melegfrontra érzékenyeknél már ma is megjelenhetnek a tünetek, bőséges folyadék fogyasztásával és az ásványi anyagok pótlásával enyhíthetőek a panaszok.

Hétfőn is marad a változékony idő, elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Gyenge melegfront érkezik, ami aluszékonyságot, tompultságot okozhat. Az erősen front érzékenyeknél komolyabb tünetek is megjelenhetnek, fejfájás, szédülés, akár szívtáji panaszok. A szívbetegek ne terheljék magukat, figyeljenek a magnézium és kálium megfelelő pótlására. A cukorbetegek vércukor emelkedése is gyakori ilyenkor, nekik ajánlott a diétájuk szigorúbb betartása. A hosszabb reflexidő miatt a közlekedésben is fokozott figyelem szükséges, a hosszú hétvégéről hazafelé tartók a megnövekedett forgalomban legyenek türelmesebbek az úton.

Kedden észak felől egy hidegfront érkezik, így ennek hatásait először ebben az országrészben élők érzik meg. A hidegfront érzékenyek fejfájásra panaszkodhatnak. A hőmérséklet néhány fokkal visszaesik, és sok helyen eshet az eső. Zivatarok kialakulására is több helyen lehet számítani, de előfordulhat felhőszakadás jégesővel is. A görcsös panaszok erősödésére kell számítani, a kismamák figyeljenek magukra jobban, ma ne terheljék magukat. Az epe- veseproblémákkal küzdők is számíthatnak a panaszaik erősödésére. A zivataros helyen élő asztmások, epilepsziások a vihar alatt és után tartózkodjanak zárt helyen, mert ilyenkor a rohamok kialakulása gyakrabban fordul elő.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.